Högerextrema i Tyskland åtalas för kupplaner

TT-AFP

Publicerad 2023-12-12

Maskerad polis grep Heinrich XIII Reuss, den 7 december 2022.

27 misstänkta högerextremister åtalas för att ha planerat en statskupp i Tyskland.

Det misstänkta nätverket har kretsat kring den tyske adelsmannen Heinrich XIII Reuss.

Federala åklagare beslutade på tisdagen att åtal väcks mot gruppen som greps för ett år sedan. I det uppmärksammade fallet misstänktes gruppen för att ha planerat en statskupp, att inta den tyska förbundsdagen och att störta regeringen.

”Starka misstankar finns om medlemskap i en terroristorganisation och förberedelse till högförräderi”, skriver åklagare om gruppen som kallats Medborgare av riket (Reichsbürger).

Tre domstolar

26 av de åtalade uppges ingå i nätverket, medan en kvinna åtalas för att ha stött gruppen. Omfattningen på målet gör att rättegångar hålls i tre domstolar, i Frankfurt am Main, München och Stuttgart.

De som åtalas greps i en omfattande och uppmärksammad räd i december 2022. I utredningen framkommer misstankar om att gruppen hade skapat ett råd som skulle styra Tyskland efter kuppen, samt att man hade skapat ”en militär gren som skulle bli en ny tysk armé” enligt den federale chefsåklagaren Peter Frank.

Kontaktade Ryssland

Gruppen sägs ha planerat att Heinrich XIII skulle utses till ny ledare för Tyskland efter kuppen. Den nu 72-årige affärsmannen med en omfattande stamtavla ska ha försökt kontakta Ryssland för stöd.

Bland de åtalade finns även den före detta riksdagsledamoten Birgit Malsack-Winkemann som representerade högerextrema AFD.

Omkring 3 000 poliser, inklusive tyska antiterrorstyrkor, ingick i insatsen när gruppmedlemmarna greps i en morgonräd.

ANNONS