Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

TT-AFP

Publicerad 2024-03-01

En skadedjurstekniker sprejar en lägenhet i Paris i oktober. Arkivbild.

Rysk desinformation på sociala medier förstärkte paniken över den befarade vägglusvågen i Frankrike i höstas, enligt ministern för Europafrågor Jean-Noël Barrot.

Den franske ministerns kommentar kommer medan varningar om rysk desinformation i landet ökar. Rysslands huvudsyfte ska, enligt de franska varningarna, vara att underminera stödet till Ukraina.

– Frågan om vägglöss förstärktes på sociala nätverk av konton som har etablerats av rysk inspiration eller ryskt ursprung, sade han till tv-kanalen TF1 och tillade:

– Det förstärktes till stor del av konton kopplade till Kreml.

Medier har rapporterat om att fransk underrättelsetjänst dragit slutsatsen att det finns en koppling mellan Ryssland och väggluspaniken, men det är första gången en minister bekräftar det offentligt.

Enligt ministern har desinformation också gått ut på att koppla ihop förekomsten av vägglöss med ankomsten av ukrainska flyktingar.

I oktober stängde Frankrike skolor och regeringen satt i krismöten över en befarad lusepidemi. Blodsugarna uppgavs ha setts i Paris tunnelbana, på höghastighetståg och Charles De Gaulle-flygplatsen.

Barrot pekade ut en rad andra liknande kampanjer, bland dem antisemitiskt klotter i Paris samt en falsk nyhet om att president Macron av säkerhetsskäl ställt in en resa till Ukraina.

ANNONS