Även regioner och företag får transporthjälp

Av: 

TT

Publicerad:
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

NYHETER

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får ett utökat uppdrag att hjälpa till med att snabbt få skyddsutrustning och annan materiel transporterad till Sverige under coronakrisen.

Nu har regeringen beslutat att också regioner och företag ska få hjälp av MSB, inte bara Socialstyrelsen.

– Vi har fått in önskemål om att fler ska få hjälp med flygtransporter till Sverige. Även regioner och företag har hört av sig om att få hjälp av MSB, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Sedan i mitten av mars har MSB i uppdrag att ge Socialstyrelsen nationellt transportstöd i form av bland annat inhyrd flygkapacitet för att snabbare få hem den utrustning och material som blivit rena hårdvaluta i världen under pandemin.

Vid sitt möte på torsdagen beslutade därför regeringen, efter påstötar från aktörerna, att även regioner och medicintekniska företag med omedelbar verkan ska omfattas.

Stor leverans

Ett exempel är en beställning som Region Skåne väntar på av 630 000 skyddsvisir, 500 000 skyddsrockar och 190 000 förkläden.

– Det här skulle då kunna flygas in redan i början av maj i stället för att ta sex till åtta veckor om det är en fartygstransport, säger Damberg.

Inköpen sker främst i Kina, och transporttiderna till sjöss är därför långa.

Beställaren betalar

På frågan om också andra stora leveranser är att vänta i närtid svarar Damberg:

– Det kommer in förfrågningar med jämna mellanrum så jag tror att det kommer att bli mer.

Han påpekar att MSB sedan länge har kunskap och kompetens när det gäller transporter och logistik, och han förlitar sig på att myndigheten klarar av uppdraget.

TT: Är det någon extra statlig kostnad förknippad med det här?

– Huvudprincipen här är att den som beställer också betalar, naturligtvis. Men det blir snabbare, framför allt om man kan ordna en flygresa, svarar Damberg.

Publicerad: