Två miljarder år gammalt liv kan ha hittats i gruva

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Några av de bakterier och mikrober forskarna fann i den sydafrikanska gruvan. Nu hoppas man att man ska hitta liv.
Foto: PRINCETON UNIVERSITY
Några av de bakterier och mikrober forskarna fann i den sydafrikanska gruvan. Nu hoppas man att man ska hitta liv.

Vattnet har varit inkapslat i den sydafrikanska guldgruvan i två miljarder år.

Det tror forskare och hoppas att det innehåller liv.

Det är forskare från Princetonuniversitetet i New Jersey som upptäckt fickor av vattnet. De misstänker att det är liknande det som finns på Mars, kemiskt sett.

Nyligen presenterade forskarna sitt fynd vid American Geophysical Unions möte i San Francisco, skriver brittiska Daily Mail.

Innehöll mikrober

Vattnet är sju gånger så salt som vanligt havsvatten, cirka 54 grader varmt och hittades i en sydafrikansk guld- och urangruva. När man undersökte vattnet närmare upptäckte man stavformade bakterier och mikrober. Nu ska man med hjälp av dna försöka datera vattnet. Har det verkligen legat isolerat i två miljarder år?

– Det är potentiellt möjligt att fickorna med vatten varit isolerade i den långa tidsskalan. Så det kan vara ett unikt tillfälle att se livet, bokstavligen, utvecklas i en bubbla, säger Devan Nisson i forskargruppen till tidningen Inside Science.

Ska tidsbestämmas

Hon underströk att dna ska undersökas för att se om det finns levande celler.

Då får vi också svar på om cellerna verkligen legat isolerade i miljarder år eller om de följde med när gruvarbetare borrade sig in i vattenfickorna med vatten.

Publicerad:

LÄS VIDARE