Första spårvagnen i Lund på väg – här är alla tågnamnen share-arrow Dela unsave Spara
expand-left
helskärm Samma ärtgröna färg som bussarna kommer också att pryda de kommande spårvagnarna i Lund. Foto: Skånetrafiken Namnet på första vagnen blir sannolikt Åsa-Hanna, titeln på Elin Wägners genombrottsroman. Författaren var första kvinna som valdes in i Svenska Akademien . Vagnen är vackert ärtgrön i färgen och kommer att rulla fram som en gigantisk ligustersvärmarlarv på spåret.
Just nu står den allra första spårvagnen som ska till Lund i Zaragoza, hos spanska företaget CAF. Vagn nummer ett av totalt sju är i princip färdigmonterad nu, rapporterar Sydsvenskan.
Första testfärden på provbanan i Spanien sker mycket snart och i februari rullar den på ett längre spår i Corella.
När den första officiella turen i Lund startar är fortfarande oklart. Men vagnen kommer att ha cirka 5000 kilometer på mätaren innan dess.
Spårvagnsdepån i Lund är försenad och inte klar ännu. Tidigast i juni väntas bygget vara klart.
Sedan är det tänkt att sju spårvagnar ska rulla in under sommaren, med några veckors mellanrum.
Planerad trafikstart var tidigare 16 augusti nästa år, men det har skjutits fram. Enligt Skånetrafiken kommer ett nytt trafikdatum att meddelas under januari.
FAKTA Så ska spårvagnarna i Lund heta:
500 namn kom in som medborgarförslag från allmänheten. Bland kraven fanns att det skulle representera eller symbolisera Lund, inte krocka med Pågatågens namn och dessutom hålla sig inom något av sju teman: Kunskap, humor, innovation, historia, kultur, internationell och ungdom.
Det blev Sfinxen , Lindeman , Blåtand , Brandklipparen , Inferno , Saxo Grammaticus och Åsa-Hanna .
– Spårvagnarna har fått namn som indirekt beskriver Lunds väsen och personlighet och alla har en lika lokal som internationell eller nationell förankring. Eftersom namnen speglar olika teman går det att fylla med massor av exempel och i princip berätta hela Lunds historia med. Det har varit ett fantastiskt kul arbete som jag hoppas ska glädja många och länge, sa Johan Wester, talesman för juryn, när namnen offentliggjordes i mars.
Läs mer FAKTA Historien bakom namnen Kunskap – Sfinxen
Ett kvinnligt sagoväsen. Internationellt, mytologiskt väsen som symboliserar visdom och makt. Lokal – när universitetet invigdes av kung Oscar II, 1882, stod fyra sfinxer på taket. Symbol och skyddshelgon för Boelspexarna. Humor – Lindeman
En fiktiv karaktär. Nationell – Hasse Alfredsons älskade karaktär. Lokal – Lundastudenten och spexaren Hasse Alfredson representerar lundahumorn – vänlig, hisnande, improviserad, inte högtravande, folklig men intelligent. Lindeman-karaktären lär dessutom ursprungligen ha varit baserad på Hasses gode vän och den i Lund världsberömde spexaren och historieberättaren Folke ”Spuling” Lindh.
Innovation – Blåtand
En innovation. Internationell – Bluetooth-teknologin standard för trådlös kommunikation och används över hela världen. Lokal – Uppfanns på slutet av 90-talet av en Lundaprofessor i elektro- och informationsteknik, Sven Mattisson, som då jobbade på Ericsson. Harald Blåtand grundade inte Lund men var far till Sven Tveskägg som gjorde det. Historia – Brandklipparen
En häst. Internationell – Karl XII legendariska häst. Lokal – Karl XII styrde Lund 1716-1718 vilket innebär att Lund därmed i praktiken både varit Sveriges och Danmarks huvudstad. En skröna hävdar att Brandklipparen dessutom är begravd på Katedralskolan, där kungen bodde i hörnhuset. Det finns dock många som gör anspråk på var Brandklipparen ligger begravd. Lund är dessutom en hästmetropol. År 1661 blev Flyinge ett statligt stuteri på initiativ av Karl X Gustav.
Kultur – Inferno En boktitel. Internationell – Inferno skrevs på franska 1897 av Sveriges mest kände författare och dramatiker, August Strindberg. Lokal – Strindberg skrev Inferno på Grönegatan under de två åren han bodde i Lund. Strindbergs resor till Europa, utgick från och landade ofta i Lund. Det var i Lund Strindberg skrev Inferno och försökte göra guld. Han lärde känna Emil Kleen och Bengt Lidforss. En svensk världskändis i Lund med en tydlig koppling till Europa. ”Lund, den lilla hemlighetsfulla staden, som man aldrig blir klok på; sluten, ogenomtränglig; vänlig, men inte med öppna armar; allvarlig och arbetsam som ett kloster, dit man icke går in godvilligt, men ändå lämnar med saknad; som man tror sig kunna fly, men dit man kommer igen.” (Strindbergs förord till Axel Wallengrens skrifter 1901, saml skr 54, sidan 336).
Internationell – Saxo Grammaticus
En gammeldansk Internationell – Saxo är en dansk författare och historieskrivare som levde fram till cirka år 1214. Skrev dansk rikshistoria i 16 böcker, Gesta Danorum, danernas historia, som var ett vetenskapligt verk på den tiden (1200-talet). Saxo skrev förlagan till Hamlet (Amlethus), som inspirerade Shakespeare. Lokal – Lund har varit ickesvensk i nära 670 år. Saxo jobbade under flera år i Lund som historieskrivare åt den danske ärkebiskopen Absalon. Han var möjligtvis lärare på Katedralskolan/Domskolan.
Ungdom – Åsa-Hanna
En boktitel. Nationell – Åsa-Hanna är författaren och journalisten Elin Wägners genombrottsroman som kom ut 1918. Elin Wägner var pionjär i egenskap av kvinnosaksföreträdare, fredsaktivist och miljökämpe. Hon var den andra kvinnan som valdes in i Svenska Akademien. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda Barnen år 1919. Lokal – Elin föddes 1882 på ovanvåningen i Privata Elemantarskolan i Lund. Skolan låg vid Vårfrugatan där Botulfsplatsen nu ligger och flyttades senare och är idag det som kallas Spyken. Hon levde stora delar av sitt liv i Småland men ligger begravd på Norra Kyrkogården i Lund. Källa: Skånetrafiken
Läs mer