Polistopp om riksdagens beslut: "Illa"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Stefan Sintéus är regional kommenderingschef för Operation rimfrost i region syd.

Malmös polismästare kritiserar de riksdagspartier som tänker rösta ned förslaget om licenser för vapenmagasin.

– Man ställer kriminaliteten mot jägarförbunden. Det tycker jag är illa, säger Stefan Sintéus till TT.

Regeringen vill göra det brottsligt att inneha löstagbara vapenmagasin – alltså den behållare som matar ammunitionen till vapnet – utan licens. Men förslaget har stött på patrull. Kritiker menar att det är för vagt formulerat kring vilka vapenmagasin som avses.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, förstår att gränsdragningen är svår.

– Men jag reagerar på den tråkiga debatten där man inte vill se de problem som vi faktiskt har på våra gator och torg, säger han på telefon till TT.

– Som ansvarig för Operation rimfrost i syd kan jag säga att den här lagändringen hade underlättat polisens arbete.

"Har bättre lösning"

Regeringens proposition lades fram till riksdagen i onsdags, men redan två dagar senare stod det klart att det inte fanns majoritet för att det skulle röstas igenom. Såväl oppositionen som regeringens samarbetspartier C och L är emot.

I en debattartikel i Aftonbladet i fredags argumenterar M, KD och L för varför licenskravet riskerar att slå hårdast mot jägare och sportskyttar – utan att göra några verkliga insatser mot gängkriminaliteten.

– Vi invänder inte mot behovet av att ge polisen den här typen av verktyg. Jag tycker det blir olyckligt när han (Stefan Sintéus) beskriver det som att vi inte ser det här problemet. Det gör vi, men vi har en bättre lösning, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell till TT.

M föreslår att alla med vapenlicens ska ha tillstånd att inneha vapenmagasin, även magasin som inte tillhör de vapen de har licens för.

Regeringens förslag innebär att där det finns en licens för ett vapen så ska det gälla även tillhörande vapenmagasin. Andra magasin måste personen söka tillstånd för. Enligt inrikesminister Mikael Damberg skulle förslaget inte drabba jägare och sportskyttar.

– En del i vapenlobbyn misstolkar medvetet regelverk och förslag, kommenterade inrikesministern till TT i fredags.

"Illa att inte beslagta"

Stefan Sintéus anser att den nuvarande lagen försvårar polisens arbete.

– Vi kan i nuläget inte fatta beslut om tvångsmedel när vi ser att en kriminell person beställer magasin via postorder. Även om det är personer som vi vet sysslar med dödligt våld, säger han, och fortsätter:

– När vi gör husrannsakningar och hittar tunga magasin hos folk så är det illa att vi inte kan ta dem i beslag – bara för att vi inte hittar ammunition eller vapen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM