Uppgifter: Sex pistoler stulna från Rosenbad

Sex Glock-pistoler och hundratals patroner specialammunition har stulits från ett låst skåp på Regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Vapnen, som är tänkta att användas vid exempelvis ett pågående terrorattentat, ska ha stulits för drygt en vecka sedan.

Uppgifterna om vapenstölden kommer från Dagens Juridik.

Enligt tidningens uppgifter är vapnen så kallade ”extravapen”, som ska användas av Regeringskansliets skyddsvakter i fall säkerhetsnivån i Sverige måste höjas, till exempel vid ett terrorhot eller pågående terrorattentat. Det ska röra sig om sex Glock 17-pistoler och hundratals patroner expanderande ammunition, som avser att göra så mycket skada som möjligt.

Dagens Juridik skriver att personal sökt igenom Regeringskansliet sedan vapenstölden upptäcktes för drygt en vecka sedan, men att de inte återfunnits i huset. Rikspolischefen ska ha informerats om ärendet.

– Förmodligen är det någon som lyckats få ut dem ur byggnaden, säger en källa till Dagens Juridik.

Tidningen har sökt Regeringskansliet, säkerhetsbolaget Securitas som ansvarar för vapnen och skyddsvakterna, samt polismyndighetens verksamhetsskydd vid rikspolischefens kansli. Ingen har bekräftat uppgifterna, men de har heller inte dementerats.

Aftonbladet har sökt Stockholmspolisens pressavdelning samt polisens nationella mediecenter. I ett mail bekräftar polisen att händelsen har polisanmälts.

”En polisanmälan kring denna händelse gjordes 25/10. Ärendet handläggs av enheten för grova brott vid polisområde City i polisregion Stockholm. Förundersökningen leds av en åklagare. Frågor om säkerhetsrutiner på regeringskansliet hänvisar Polismyndigheten till regeringskansliet”, skriver polisen.

Publisert:

LÄS VIDARE