Sprängdåden i Sverige

Rikspolischefen om sprängningarna: Våldet ska inte segra

Av: 

TT

NYHETER

Polisen lovar att vidta åtgärder för att hindra fler sprängdåd i Sverige.

Men utmaningen med den grova brottsligheten är komplex, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

– Utvecklingen är väldigt allvarlig, säger han på en pressträff.

Polisen gör allt vad de kan för att människor i Sverige ska kunna känna sig trygga och säkra, säger rikspolischefen Anders Thornberg vid en pressträff på onsdagen där polisen redogjorde för sitt arbete mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar.

– Våldet ska inte segra. Att utsätta allmänheten för den här typen av risker är grovt hänsynslösa brott som måste bekämpas med full kraft.

– Utvecklingen är väldigt allvarlig, särskilt hänsynslös är användningen av sprängmedel, fortsätter Anders Thornberg.

Han förstår att det kan finnas en oro bland många, bland annat på grund av den senaste tidens sprängningar, och säger att arbetet mot de grova våldsbrotten är en "oerhört komplex utmaning" för svensk polis.

– Vi jobbar med alla våra verksamheter för att få stopp på sprängningar och grov kriminalitet, säger Thornberg och nämner egen underrättelseverksamhet, från spaning till ingripande och utredning.

”Alla måste engagera sig”

Polisen samverkar också internationellt och samarbetar med elva andra myndigheter i Sverige. Det är också viktigt att andra aktörer i samhället engagerar sig för att få stopp på det grova våldet, enligt Thornberg.

– Alla måste engagera sig och höra av sig till polisen om det som är av intresse, säger Thornberg.

Fler sprängningar

Polisen konstaterar att antalet sprängdåd har ökat det senaste året. Hittills i år har det skett fler sprängningar än vad det gjorde under hela förra året.

– I år har det blivit vanligare med hemmagjorda bomber och bangers som är fabrikstillverkade, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid nationella operativa avdelningen.

Dessutom har explosionerna blivit allt allvarligare och inträffar nu på fler platser, enligt polisen.

– Det har blivit större med egentillverkade termosbomber. Det som började i storstäderna har vi nu också sett i Linköping, Värnamo och Örebro. Det är en utveckling som är totalt oacceptabel, säger Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen.

”Otroligt jobbigt att vara kriminell”

Anders Thornberg understryker att utmaningen för svensk polis är komplex när det gäller den grova brottligheten. Men polisen utvecklar hela tiden sin egen strategi i arbetet mot den grova brottsligheten och i närtid kommer omfattande beslut att fattas, säger Thornberg.

– Beslut som kommer påverka hela polisens förmåga vid grov brottslighet.

– Det kommer bli otroligt jobbigt att vara kriminell i Sverige, fortsätter han.

Thornberg tror att en förklaring till att den grova brottsligheten eskalerat är det utanförskap som finns i Sverige.

– Det är ett utanförskap i Sverige. Min uppfattning är att Sverige har misslyckats, säger han.

– Det handlar om hela samhällets tillkortakommanden.

Löfven: Vi ska knäcka gängen

I en intervju med Aftonbladets Anette Holmqvist konstaterar statsminister Stefan Löfven att problematiken med gängbrottsligheten inte är lätt att lösa.

– Vi löser inte det här på en dag eller en vecka. Det handlar om att vara bestämd och långsiktig.

Vidare säger han att man inte tillåter den rådande utvecklingen.

–  Vi ska knäcka gängen. Det går att göra det. Därför ska vi ha fler poliser, bättre verktyg för polisen, strängare straff, vilket har och ska införas, och dessutom ska vi stoppa att ungdomar känner sig attraherade av att dras in i gängkriminalitet. De ska vara i skolan och se till att lära sig något och kunna gå till jobbet som vanligt folk, säger statsministern till Aftonbladet.


PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sprängdåden i Sverige

LÄS VIDARE

OISÍN CANTWELL: Rikspolischefens ord är sensationella

ÄMNEN I ARTIKELN

Sprängdåden i Sverige

Polismyndigheten

Anders Thornberg

Sprängdåd

Brott

Malmö