Ny svanfamilj får skydd av kommunen: ”De behöver ruva ifred”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I början av april avlivades en svanhane som försvarade sin maka och ägg i Malmökanalen. En ny svanfamilj har tagit över området och häckar nära samma plats. Kommunen har nu valt att spärra av platsen för allmänheten så att svanparet får ruva ifred.

I början av april tog Malmö stad beslutet att avliva en svanhane som häckat vid kanalen efter att den ska ha uppträtt aggressivt när den försvarade sin maka och ägg. Ensam kvar ruvade honan sina ägg i kanalen intill Exercisgatan i centrala Malmö tills hon slutligen jagades iväg av ett annat svanpar. Kvar blev hennes åtta ägg som inte klarade sig.

Det väcktes massiv kritik mot Malmö stads agerande och gatukontoret fick ta emot mejl med dödshot.

1 av 3 | Foto: Privat.
Svanfamiljen får skydd av kommunen för att få ruva ifred.

Skyddar den nya svanfamiljen

Nu häckar en ny svanfamilj nära samma plats och Malmö stad har tänkt om. Sedan en vecka tillbaka finns en skyddsläns utlagd runt plattformen för att skydda svanfamiljen och hindra kanotister och trampbåtar att komma för nära, skriver Sydsvenska Dagbadet.

– Vi har satt ut en läns runt hela flotten, och anledningen är att vi vill skydda svanfamiljen, säger Joakim Florén på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad till tidningen.

1 av 2 | Foto: Privat.
Plattformen får inte beträdas från vatten eller land.

Ska få lugn och ro

Plattformen får inte beträdas vare sig från land eller vatten. Detta för att svanarna ska få lugn och ro. Vid platsen sitter en informationsskylt med texten:

”Bryggan är avstängd eftersom svanar har bon här. De behöver få ruva i fred.”

Att det nya initiativet skulle ha att göra med de negativa reaktionerna Malmö stad fick efter att de avlivade den andra svanen dementerar Joakim Florén.

– Nej vi gör säkerhetsåtgärder när det krävs. Det här är helt oberoende av den andra svanen. Den här familjen har bestämt sig för en så publik plats, så det är för deras säkerhet, säger Joakim Florén till Sydsvenskan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN