Nordkorea provsköt ”projektiler” över havet

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkorea avfyrade under natten mot lördagen flera ”projektiler” över havet, uppger sydkoreansk militär.

Tidigare uppgifter om att det handlat om missiler togs tillbaka.

Donald Trump har informerats, uppger CNN.

De oidentifierade ”projektilerna” avfyrades från kuststaden Wonsan mellan klockan 02.06 och 02.27, svensk tid, uppger den sydkoreanska militären enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Tidigare under morgonen hade militären uppgett att det handlade om kortdistansmissiler, men i det nya uttalande dementerades uppgiften.

– Det var inte en ballistisk missil som Nordkorea avfyrade den här gången, säger en källa till Yonhap.

1 av 2 | Foto: Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sydkoreaner tittar på en nyhetssändning om provskjutningen.

Föremålen flög mellan 70 och 200 kilometer innan de landade i havet. Data från uppskjutningarna analyseras nu av såväl sydkoreanska som amerikanska myndigheter.

”Vår militär har noga övervakat Nordkoreas rörelser och upprätthållit fullvärdig beredskap i nära samarbete med USA”, uppger militären i ett uttalande enligt Yonhap.

USA:s president Donald Trump har informerats av sin säkerhetsrådgivare John Bolton, uppgav CNN under lördagsmorgonen.

”Kim bevittnade test i april”

Wonsan ligger på Hodo-halvön på landets östkust. Därifrån har flera tidigare provskjutningar gjorts, uppger NK News.

Så sent som 18 april uppgav Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att Kim Jong-un ”bevittnat en testskjutning av ny form av fjärrstyrt vapen som kan bära en kraftig stridsspets”.

Dagen före rapporterade den amerikanska tankesmedjan CSIS att fem tågvagnar setts vid atomanläggningen i Yongbyon, något som enligt organisation kan tolkas som att landet återupptagit sin kärnvapenproduktion.

Donald Trump har investerat stor politisk prestige genom sina toppmöten med diktatorn under 2018 och 2019.

Det senaste, i Vietnam i slutet av februari, avslutades i förtid utan att någon överenskommelse om nedrustning nåtts. Trump sa sig dock ha fått utfästelser av Kim Jong-un att inga provskjutningar skulle återupptas.

– En viktig sak Kim lovade mig i går kväll är att han inte kommer utföra några rakettester. Jag litar på honom, sa Trump då.

Nordkoreas svar: ”Gangsterlikt”

Några veckor efteråt anklagade Nordkorea USA för att ha betett sig ”gangsterlikt” och pekade särskilt ut utrikesministern Mike Pompeo.

Nordkoreas senaste bekräftade provskjutning av missiler skedde i november 2017. Då avfyrades långdistansroboten Hwasong-15 som enligt Nordkorea kan nå USA:s fastland.

Under de diplomatiska samtal som följt 2017 års ordkrig och flertaliga uppskjutningar har Kim Jong-un, enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, lovat att Nordkorea inte ska testa kärnvapen eller långdistansrobotar.

Nattens uppskjutning är därför inte överraskande, enligt experter.

– Nordkorea har aldrig lovat att helt stoppa alla missiltester, de har bara lovat ett självpåtaget stopp för att testa långdistansrobotar, till exempel interkontinentala ballistiska missiler som kan nå USA:s fastland, säger Harry Kazianis, chef för Nordkorea-studier vid Center for national interest i Washington, till CNN.

Han tolkar inte nattens uppskjutningar som ett hot, snarare som en protest mot sammanbrottet i de diplomatiska samtalen och USA:s ovilja att lätta på sanktionerna:

– Helt klart är Pyongyang frustrerade över att det inte skedde något genombrott i Vietnam.

Så sent som förra veckan besökte Kim Jong-un Rysslands president Vladimir Putin.

Publicerad:

LÄS VIDARE