Intensivvårdsläkaren: Fler unga än vi förväntat oss

Så ser åldersfördelningen ut

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand på Södersjukhuset i Stockholm förvånas över hur många unga och friska patienter som blir svårt sjuka i covid-19.

– Vi ser fler unga personer än vi hade förväntat oss, sa hon i SVT:s Aktuellt.

På måndagen vårdades 427 personer med covid-19 på en intensivvårdsavdelning i Sverige. Hittills under coronautbrottet finns 601 registrerade patienter som får eller har fått intensivvård.

Siffrorna från Svenska intensivvårdsregistret, SIR, uppdateras dagligen. På måndagen visade statistiken bland annat att drygt 75 procent av de intensivvårdade svenska coronapatienterna är män och att drygt 75 procent har någon riskfaktor (se faktaruta).

De flesta patienter som får eller har fått intensivvård är över 60 år (se faktaruta). Men även yngre drabbas:

  • 25,1 procent av vårdtillfällena har gällt patienter mellan 50 och 59 år.

  • 11,9 procent har gällt patienter 40-49 år.

  • 3,6 procent har gällt patienter 30-39 år

  • 4,4 procent har gällt patienter 20-29 år.

Att så många yngre måste intensivvårdas förvånar Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi ser fler än vi hade förväntat oss av unga personer utan riskfaktorer, alltså utan andra sjukdomar, som drabbas hårt av covid-19 och som kräver intensivvård, sa hon i Aktuellt på måndagskvällen.

Intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand i Aktuellt.
Foto: SVT
Intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand i Aktuellt.

”Kräver lång tid i respirator”

Karin Hildebrand sa att coronautbrottet har ställt vården inför en ny situation. Sjukdomen är ny, personalen är inte van att behandla den och belastningen är väldigt hög på alla avdelningar på sjukhuset.

– De som kommer in till intensiven är ju oftast väldigt sjuka och oftast isolerat sjuka i sina lungor, det är det vanliga. De är sköra. Kräver lång tid i respirator och det är inte på något vis säkert att man överlever intensivvården, sa Karin Hildebrand i Aktuellt.

På frågan om de unga drabbas lika hårt som de äldre svarade hon:

– Det finns mycket data som talar för att de (unga) har större chans att överleva sjukdomen än vad äldre personer med flera andra sjukdomar har. Men även unga patienter blir väldigt svårt sjuka. Vi slås av att det är så många unga, friska som drabbas så svårt av den här sjukdomen.

Åldersfördelningen mellan intensivvårdade och döda coronapatienter skiljer sig markant (se faktaruta här under). Bland de döda är 94,3 procent över 60 år, enligt Folkhälsomyndighetens statistik på måndagen.

Foto: PETER WIXTRÖM

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publicerad: