Mäter ut avståndet med falafelrullar

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur långt är egentligen två meter?

Det är ett avstånd på sju falafelrullar eller fem spettekakor.

– Nu är ålarna rödlistade annars är det två ålars avstånd, säger Alf Jönsson, regiondirektör hos Region Skåne, som ligger bakom liknelserna.

När Region Skåne på torsdagsförmiddagen hade presskonferens betonade regiondirektör Alf Jönsson vikten av att hålla avståndet, för att minska smittspridningen av coronaviruset.

För att visa på hur långt två meter faktiskt är förklarade han att det är ett avstånd på sju falafelrullar, på fem skånska spettekakor eller en skånsk säng.

– Tanken är att visa hur långt två meter är och inte bara sätta upp en sträcka. Det blir en anekdotisk grej om man tar ett antal skånska spettekakor för mäta upp två meter, säger Alf Jönsson när Aftonbladet når honom efter presskonferensen.

Två ålars avstånd

Han menar att tydliggörandet av hur långt det faktiskt är väcker en diskussion kring ämnet.

– Jag skulle kunna ha gjort andra liknelser. Nu är ålarna rödlistade annars är det två ålars avstånd. Jag tog och beskrev det anekdotiskt för att beskriva att två meter är längre än man tror.

Hittills har Region Skåne varit en av de regioner i landet som klarat sig bäst under coronakrisen. För att den positiva utvecklingen av smittspridningen ska hålla i sig är det av vikt att avståndet fortsatt hålls.

Krymper med vädret

– Det blev några exempel men man skulle kunna uppmana folk till att lämna fler förslag på hur långt två meter är. Syftet är att hålla igång diskussionen så att vi fortsätter hålla avstånd i de här tiderna.

Han upplever däremot inte att det finns någon okunskap kring avståndsbedömning bland skåningarna.

– Nej, men vi har märkt att avstånden krymper mer och mer ju finare vädret är. Då gör vi det igenkännande om hur långt två meter så så att man påminns om det. Det är klart att alla vet hur långt två meter är men det blir att man får igång en diskussion kring frågan, vilket är syftet.

Publicerad:

LÄS VIDARE