Trots varningarna: Stockholmarna reser mer

Av: TT

Publicerad:
Mitt under coronapandemin verkar det som att Stockholmarna börjat resa mer igen. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Mitt under coronapandemin verkar det som att Stockholmarna börjat resa mer igen. Arkivbild.

"Det är inte läge att slappna av. Faran är långt ifrån över" sade Stefan Löfven på en pressträff på onsdagen. Och det verkar som han har anledning att vara orolig – data från Telia visar att Stockholmarna har börjat resa mer igen.

Bilder och tv-inslag på fullsatta uteserveringar i solen, framför allt i Stockholm, har skapat reaktioner högt upp bland makthavarna.

"Tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom krisen än", sade Stefan Löfven på onsdagen. "För att hålla kurvan nere krävs att alla tar ansvar, annars tar den fart igen", kompletterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

En analys som Folkhälsomyndigheten gett i uppdrag till Telia att göra har tidigare visat att människor i Stockholmsområdet reser betydligt mindre än innan. Men en uppföljning tyder nu på att fler Stockholmare ger sig ut och reser igen.

Färre jobbar hemma

Under förra fredagen, 17 april, ökade resandet med 25 procent jämfört med fredagen två veckor tidigare, 3 april. Mest ökade resorna från Stockholm till Haninge (med 28 procent) följt av resor från Stockholm till Järfälla (ökning med 27 procent).

Dessutom visar statistiken att färre jobbar hemma. Den uppskattningen kan Telia läsa ut genom att jämföra hur många som befinner sig i ett område tidigt på morgonen jämfört med hur många som reser därifrån till ett annat område under dagen. Uppskattningen visar att 48 procent av stockholmarna nu ser ut att jobba hemma. Under slutet av mars var den siffran över 50 procent.

– Jag noterar själv att det har varit mer människor ute och rört sig efter påsk. Min tanke är att rekommendationen om hemarbete pågått länge nu och många kanske tröttnar på det, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, och fortsätter:

– Men pandemin är inte över, vi har nått en platå men det har inte vänt ner än. Om det här innebär att vi får se fler fall är det olyckligt, sjukvården är tungt belastad och personalen inom intensivvården har jobbat stenhårt i många veckor.

"Umgås digitalt"

TT: Vad är ditt budskap till den som nu inför helgen planerar sociala aktiviteter?

– Man ska vara restriktiv med sociala kontakter och inte vistas på allmänna platser i onödan. Undvik tillställningar och sammankomster, umgås med de du träffar dagligen men inte med andra som du träffar mer sporadiskt. Vill du umgås, gör det digitalt och smittfritt, säger Per Follin.

Tidigare har Telias data visat att resorna från storstäder till populära semesterorter, till exempel i fjällen, minskade med upp till 96 procent under påsken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN