Man gripen i Sverige för parlamentsstormning

TT

Publicerad 2019-04-12

Demonstranter i parlamentsbyggnaden i Skopje den 27 april 2017. Arkivbild.

En nordmakedonsk medborgare har gripits på Skavsta flygplats misstänkt för att ha deltagit i stormningen av sitt hemlands parlament i april 2017, skriver SVT Sörmland.

Den 39-årige mannen har varit efterlyst av Interpol skäligen misstänkt för terroristbrott. Han stoppades på Skavsta dit han anlände den 7 april.

Det var den 27 april för två år sedan som ett hundratal nationalister, vissa maskerade, stormade parlamentet i Skopje. Landet gick vid tillfället igenom en regeringsbildningskris och det socialdemokratiska partiets ledare Zoran Zaev – i dag premiärminister – var en av flera personer som misshandlades.

Ett antal personer har redan dömts, däribland flera poliser. De har fått fängelsestraff på mellan 7 och 18 år för att på ett "terroristiskt" sätt ha utsatt den "konstitutionella ordningen och säkerheten" för fara.

En av dem, den tidigare inrikesministern Mitko Chavkov, dömdes till 18 års fängelse.

Enligt Interpol var den nu gripne en av nära 70 personer som under stormningen kastade stolar och hotade politiker samt parlamentsanställda och journalister till livet. Mannen är medborgare i Nordmakedonien, som landet heter sedan ett namnbyte i februari. Han har även svenskt personnummer efter att ha jobbat i Sverige, skriver SVT. Han har i förhör med svensk polis förnekat inblandning i stormningen.

Nyköpings tingsrätt har beslutat att mannen fortsatt ska sitta frihetsberövad och Nordmakedonien har begärt att han ska utlämnas.