Smittade Klara-Maria och Henrik: ”Folk behöver inte ha panik”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Klara-Maria Mach och Henrik Tidefjärd är smittade av corona.

Men båda manar till lugn och tycker att rädslan för viruset är överdriven.

– Alla som får corona är inte dödsdömda, säger Klara-Maria Mach.

Klara-Maria Mach från Uppsala blev rädd när hon fick beskedet att hon testats positivt för coronaviruset.

– ”Vad kommer hända med mig nu?” var min första tanke. Jag blev skraj och trodde det värsta. Man visste ju inte vad detta innebar, säger hon.

Hon smittades av sin man, som i sin tur drabbades av viruset efter en skidresa till Österrike. I snart en vecka har Klara-Maria Mach varit sjuk och hemma i karantän. Hon tycker att viruset liknar en kraftig influensa med djup hosta och långdragen feber.

Klara-Maria Mach.
Foto: PRIVAT
Klara-Maria Mach.

– Min omgivning är mer rädd för corona än vad jag är. Jag tror att det är mycket okunskap och att folk stressar upp varandra. Riskgrupperna ska ta detta på allvar men övriga stressar upp sig onödigt mycket. Alla som får corona är inte dödsdömda, säger Klara-Maria Mach.

”Blev lättad”

Henrik Tidefjärd från Eskilstuna bor till vardags i Berlin. Där sitter han nu isolerad i sitt hem efter att ha blivit smittad av coronaviruset under en skidsemester i Österrike.

– Jag blev lättad när jag fick beskedet. Nu vet jag att jag har det och kan isolera mig så att jag inte riskerar fortsätta smitta andra, säger han.

Henrik Tidefjärds främsta symtom är feber, trötthet och muskelvärk. Även han tycker mångas oro över corona är överdriven.

– Det är som en influensa tycker jag. Om man inte är i en riskgrupp så kan man ta det lugnt. Det är inte så farligt som många tror, säger han.

Foto: PRIVAT
Henrik Tidefjärd.

I en och en halv vecka har Henrik Tidefjärd suttit hemma i karantän. Tiden fördriver han med böcker, matlagning och telefonsamtal med vänner.

– Folk behöver absolut inte ha panik eller köpa tio balar toalettpapper. Många verkar vara väldigt nojiga och jag tror att det är viktigt att vi pratar om det här för att folk inte ska bli rädda, säger han.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE