Minskad trafik och nya direktiv för ombordstigande

UL uppmanar resenärer att gå ombord i bak på bussen.
UL uppmanar resenärer att gå ombord i bak på bussen.

Med anledning av personalbrist tvingas UL att dra ned på antalet avgångar med omedelbar verkan. Från och med nästa vecka gäller också nya tidtabeller.

Samtidigt vädjar nu UL till resenärerna att välja en annan väg in i bussen.

Framförallt är det stadsbusstrafiken som påverkas när Upplands lokaltrafik nu tvingas dra ned på antalet avgångar.

– Vi har brist på personal helt enkelt, och framförallt är det stadsbusstrafiken som drabbas, säger Helena Klange, presschef för UL som också uppmanar resenärerna att hålla koll på hemsidan och UL-appen för aktuell trafikinformation.

Helena Klange, presschef för UL.
Helena Klange, presschef för UL.

Ny tidtabell från och med nästa vecka

Från och med nästa vecka inför UL också en helt ny tidtabell som är anpassad efter rådande personalläge, och för att ta höjd om läget skulle förvärras. Men att ställa in kollektivtrafiken helt är inte aktuellt i dagsläget.

– Kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion och UL är måna om att hålla trafiken i gång för att människor ska kunna förflytta sig. Till exempel måste ju vårdpersonalen kunna ta sig till sitt arbete, säger Helena Klange och fortsätter.

– Vi är tacksamma för det jobb förarna gör för att detta ska bli verklighet, och vill gärna att folk som är friska fortsätter att åka kollektivt.

I grunden kommer stadsbussarna att börja köra 30 minuters trafik, och med förstärkning på vissa linjer – och under vissa tider. Dock blir det en begränsad helgtrafik, och ingen nattrafik. UL väljer också att ställa in linjen 110.

Välkommen ombord i bak

Samtidigt som antalet avgångar minskas uppmanar nu också UL att visa extra hänsyn till både medresenärer och till förare. Precis som i Stockholm väljer nu UL att släppa på passagerare via bussens bakdörrar.

– Eftersom vi ligger så nära Stockholm, och SL valde att gå ut med den här informationen under gården, väljer vi att göra samma sak, säger Helena Klange som också berättar att man gärna också får sprida ut sig lite på bussarna.

– I den mån det går så får man gärna sprida ut sig, och tänk på hygienen. Om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket.

Publisert:

LÄS VIDARE