Svenske virusprofessorn: Betydligt högre dödlighet

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Coronaviruset närmar sig Sverige.

Då varnar forskare att inte ta för lätt på farorna med ett eventuellt utbrott.

– Det ser ut att ha en dödlighet som är betydligt högre än vanlig säsongsinfluensa, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

I den senaste officiella rapporten från världshälsoorganisationen, WHO, finns 846 konfirmerade fall av det nya coronaviruset, varav 25 personer dött.

Men sedan fredagens WHO-rapport har kinesiska myndigheter flaggat för att antalen fortsätter stiga, och de drabbade räknas till runt 1 300 med minst 41 döda.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

20 gånger högre

Siffror som oroar Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Om man jämför med dödligheten i en vanlig influensa som är 1,7 per tusen insjuknade så verkar den vara uppemot 20 gånger högre för det nya coronaviruset, säger Arnberg.

– Siffrorna kommer säkert revideras, men det är redan svårt att hindra viruset i Kina, trots att man gör väldigt mycket för att stoppa det där.

Statsepidemiologen Anders Tegnell sa i fredags att coronaviruset inte verkar vara lika farligt som tidigare utbrotten av coronavirusen sars eller mers.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka, sa han till TT.

Sars hade en dödlighet på runt 10 procent då 750 av 8 000 smittade dog, medan mers hade en dödlighet på 35 procent.

Fördubbling av fall varannan dag

Virologprofessor varnar för att för tidigt blåsa av faran och menar att det i nuläget ser ut som att det nya kinesiska viruset har en dödlighet på mellan 4 och 5 procent.

– Statsepidemiologen säger att det inte är någon fara för oss i Sverige. Detta stämmer i nuläget, men vi vet inte var detta kommer att ta vägen.

– Det vi vet är att antalet fall verkar dubblas varannan dag. Det är ett virus som är luftburet och än så länge har vi haft en mild vinter i Sverige, och vi kan hoppas att det fortsätter om viruset når Sverige då det sannolikt sprids mer effektivt vid kalla temperaturer.

Enligt Anders Tegnell är en av de främsta indikationerna på smittans effektivitet hur den sprids inom sjukvården. I det nuvarande utbrottet har den spridningen varit begränsad, enligt Tegnell.

– Så här tidigt ska man vara extremt försiktig när man uttalar sig om dödlighet då siffrorna kan vara helt otillförlitliga och dödlighetstalet kommer med alla sannolikhet att sjunka kraftigt, säger han till Aftonbladet.

Något vaccin eller effektivt läkemedel mot coronavirus finns inte. Överlag är forskningen på virussjukdomar styvmoderligt behandlad, enligt Niklas Arnberg.

– Det är en fråga som är underprioriterad om man ser till vilka kostnader virusorsakade infektioner har i samhället. Bara det som kallas vabruari när föräldrar är hemma med sina virusinfekterade barn kostade Försäkringskassan sju miljarder förra året.

Foto: Dake Kang / AP
En anställd på ett sjukhus i Wuhan i Kina tar hand om farligt avfall. På sjukhuset behandlas flera personer smittade av coronaviruset.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE