Masskjutningen på Walmart i El Paso

O'Rourke: Trumps rasism leder till våld

Av: 

TT

Beto O'Rourke under sitt framträdande i Las Vegas.
Beto O'Rourke under sitt framträdande i Las Vegas.

NYHETER

Politiker i USA fördömer lördagens dödsskjutning i El Paso. Den demokratiske politikern och El Paso-bon Beto O'Rourke anklagar indirekt president Donald Trump för dådet.

– Han är rasist och eldar på rasismen, säger han i en intervju.

Presidentaspiranten Beto O'Rourke, tidigare kongressledamot för Texas, var i Las Vegas och höll ett framträdande när han fick höra om skjutningen i El Paso som tagit 20 människors liv och skadat ytterligare 26. Han var märkbart skakad av händelsen och talade om behovet av att stoppa masskjutningarna som plågar USA innan han avbröt resan för att åka tillbaka till El Paso.

– Jag ber om allas styrka för El Paso nu, och om allas beslutsamhet att se till att det här inte fortsätter hända i vårt land, sade han med bruten röst i Las Vegas.

Misstänkt rasistiskt motiv

Polisen tror att den misstänkta skytten skrivit ett rasistiskt dokument som publicerats på nätet minuterna före skjutningen där han ger utlopp för sina tankar att invandringen från Latinamerika förstör delstaten Texas.

Beto O'Rourke, säger också i en intervju som CNN livesände, att rädslan för invandringen från Latinamerika bland amerikaner har spätts på av president Donald Trump.

– Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger O'Rourke.

– Han (Donald Trump) är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter : "Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragiskt, utan också en feg handling", skriver han.

Politiker fördömer

Flera amerikanska politiker fördömer dådet. Joe Biden, tidigare vicepresident och presidentkandidat till valet 2020, skrev på Twitter att det är hög tid att göra något åt vapenvåldet. "Hur många liv måste kortas? Hur många samhällen måste rivas isär? Det är mer än hög tid att vi vidtar åtgärder och avslutar den här epidemin av väpnat våld", skriver Biden.

Bernie Sanders riktar skarp kritik mot den republikanledda senaten. "Alla i USA, inklusive jag själv, är förkrossade över nyheten om den senaste attacken i El Paso. Tyvärr, efter var och en av dessa tragedier, gör senaten ingenting. Det måste förändras", skriver demokraten på Twitter.

Texas guvernör Gregg Abbott tackar hjälparbetare för deras snabba ingripande. "Texasbor sörjer i dag människorna från denna underbara plats. Vi förenar oss till stöd för alla offer. Vi tackar den första hjälpinsatsen för deras snabba åtgärder. Vi ber Gud att läka såren hos alla de som skadats", skriver han på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sörjande samlas i USA efter masskjutningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen på Walmart i El Paso

El Paso

Amerikansk politik

Beto O'Rourke

Trumps USA

Donald Trump

Rasism