Flera ansökningar om tillstånd för tiggeri

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Åtta ansökningar har kommit in gällande tillstånd för passiv insamling av pengar. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Åtta ansökningar har kommit in gällande tillstånd för passiv insamling av pengar. Arkivbild.

Polisen i Eskilstuna fått in totalt åtta ansökningar vid lunchtid på fredagen. Sedan den 1 augusti krävs tillstånd för att passivt samla in pengar på vissa ställen i staden.

Det var i går, den 1 augusti, som kommunen införde kravet på tillstånd för att få tigga i områden där mycket folk rör sig.

Samtidigt har polisen fått avvisa personer som ägnat sig åt passiv insamling av pengar utan tillstånd.

– Tre personer avvisades i går med anledning av de nya lokala föreskrifterna, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Kostar 250 kronor

Ett tillstånd för en så kallad passiv insamling av pengar kostar 250 kronor och kräver en legitimation. När TT pratade med Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) i går förklarade han att de nya kraven handlar om en byråkratisering.

– Vi byråkratiserar och försvårar. Vi får se vart det tar vägen. Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd behövs för varje dag, sa han till TT.

Men polisen gör inte den tolkningen som kommunalrådet vill. Tillståndet gäller för längst tre månader i taget.

Information till berörda

Eskilstuna kommun har arbetat med en strategi för hur information om det nya förbudet ska nå ut till de berörda. Bland annat genom att informera via ideella organisationer, samt genom att ta fram en broschyr på flera språk, enligt Åsa Olsson, chefsjurist i Eskilstuna kommun.

– Man har ett arbete för hur man ska gå ut med informationen. Till exempel har man försökt ta kontakt med de organisationer som kommer i kontakt med de här personerna, säger Åsa Olsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE