Moskéattacken i Bærum, Norge

Skottlossning i norsk moské – ung man gripen

Kvinna hittad död i bostad i närheten

Av: 

Sandra Killgren

Maria-Elena Zelaya

Andreas Söderlund

NYHETER

Norsk polis grep en man i 20-årsåldern misstänkt för en skottlossning i en moské i Bærum i Norge på lördagseftermiddagen.

Mannen hade flera vapen – och två timmar tidigare tros han ha skrivit om dådet på ett internetforum.

En ung kvinna hittades senare död i en bostad. Hon misstänks ha mördats av mannen, uppger norsk polis.

Första larmet kom strax efter klockan 16 på lördagen. En gärningsman hade då öppnat eld inne på moskén al-Noor Islamic Center i Bærums kommun, drygt två mil från Oslo.

– En av våra medlemmar har blivit skjuten av en vit man i hjälm och uniform, säger moskéns föreståndare Irfan Mushtaq till nyhetssajten Budstikka.

Flera ambulanser och poliser skickades till brottsplatsen i Vøyenenga.

På Twitter meddelade polisen att en person skadades lindrigt i attacken, men de hade ingen information om att det ska röra sig om en skottskada. Även gärningsmannen ska vårdas för lättare skador.

Hagelgevär och pistoler

För NRK berättade polisen att människor i moskén lyckades övermanna gärningsmannen innan polisen kom till platsen. Men uppgifter om att han ska ha burit hjälm och uniform har ännu inte bekräftats.

Enligt Irfan Mushtaq ska gärningsmannen varit beväpnad med hagelgevär och pistoler. För tidningen VG berättade föreståndaren att skytten burit skottsäker väst och blev övermannad av tre församlingsmedlemmar.

– Jag ser att det ligger tomhylsor runt mig och att det är blod på mattorna, så ser jag att en av medlemmarna sitter ovanpå gärningsmannen, täckt av blod. Då sprang jag in för att hjälpa dem, säger Mushtaq.

En av de tre församlingsmedlemmarna som övermannade den unge mannen var en 75-årig man.

– Om han inte hade reagerat så fort som han gjorde hade han kunnat vara död nu. Han satt och läste Koranen efter en bönestund, säger han till tidningen.

Bodde i området

Klockan 19.30 på lördagskvällen kallade polisen till en presskonferens. På den bekräftades att den misstänkte gärningsmannen har norsk bakgrund och bor i närheten av moskén. Han är känd av polisen sedan tidigare.

– Vi kan inte säga om han har en kriminell bakgrund, men vi har kännedom om honom sedan tidigare, säger Rune Skjold, sektionschef för polisen i Oslo.

Den misstänkte mannen, som är i 20-årsåldern, har varit aktiv på en del specifika forum på nätet. Men mer om det vill polisen inte säga i nuläget.

– Vi har upplysningar om att han har varit på nätet. Just nu så tittar vi på vad det innebär, säger Rune Skjold.

Två timmar före skjutningen i Bærum postade en person med samma namn som den misstänkte, enligt norska TV2, ett meddelande på ett nätforum där han bland annat hyllade terrordådet mot moskéer i nyzeeländska Christchurch, som skördade över 50 liv i mars 2019.

”Det har varit kul. Valhall väntar”, ska personen ha skrivit.

Flera vapen påträffades i samband med gripandet, men vilken typ vill polisen inte kommentera. Motivet är fortfarande oklart.

– Vi jobbar aktivt med att försöka kartlägga orsaken och bakgrunden till händelsen, säger Rune Skjold.

På söndagen är det högtiden Eid al-Adha och många förväntas bege sig till moskén. Under presskonferensen meddelade polisen att de kommer att sätta in extra resurser för att skapa trygghet och menar att det ska vara säkert att gå dit.

Statsministern har informerats

Statsministerns stab informerades och håller sig uppdaterade om händelsen. Till tidningen VG säger statsministern Erna Solberg:

– Jag vill uttrycka mina kondoleanser till de som var i moskén i Bærum i dag och alla andra drabbade. I Norge borde det vara säkert att gå till moskén, kyrkan och andra religiösa rum.

Även den norska säkerhetstjänsten följer ärendet.

– Vi övervakar vad som händer och gör utvärderingar av situationen fortlöpande, säger Martin Bernsen, informationschef på norska säkerhetstjänsten till NRK.

På Facebook uppmanades församlingsmedlemmar att inte bege sig till moskén under lördagen.

Vi har ingen överblick och ber alla avvakta. I nuläget är informationen att ingen är allvarligt skadad”, skrev en representant på moskéns Facebooksida.

Hörde flera smällar

Ett vittne som Aftonbladet har varit i kontakt med berättade att han satt hemma och tittade på tv när han hörde flera smällar.

– Först tänkte jag inte mer på det men sedan hörde jag sirenerna. Jag gick till moskén men då kom polisen fram och sa åt mig att gå hem igen för att det inte var säkert på platsen, säger vittnet.

Vidare berättade han att flera polishelikoptrar cirkulerade kring området efter skottlossningen.

Tät dialog

Under en andra presskonferens på lördagskvällen gick norsk polis ut med att man funnit en ung kvinna död i en bostad i Bærum. Hon hade någon form av familjerelation till den misstänkte gärningsmannen, men polisen var förtegen om vad för typ av relation.

– Hon hittades när vi skulle besöka mannens anhöriga, han misstänkts nu även för mord, säger norsk polis i en presskonferens på lördagskvällen.

I nuläget utreds inte skjutningen som ett terrordåd men det kan komma att ändras, enligt polisen. Mannen ska förhöras, om både moskéattacken och det misstänkta mordet, under natten till söndagen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Moskéattacken i Bærum, Norge

LÄS VIDARE

Misstänkte terroristen Philip Manshaus i rätten i Oslo

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Bærum, Norge

Philip Manshaus

Norge

Oslo

Mord

Moskéer

AB Voice