Publicerad:
Uppdaterad:

Advokaten: 21-åringen nekar till brott

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

21-åringen, som misstänks för moskéattacken i Bærum och mordet på sin styvsyster, nekar till brotten.

Det säger hans advokat till norska Dagbladet sent på söndagskvällen.

Mannen kommer begäras häktad under måndagen.

I ett inlägg på ett internetforum ställer sig 21-åringen bakom flera skjutningar den senaste tiden. Han hyllar bland annat attacken i El Paso i USA förra veckan där 22 personer miste livet.

Han skriver även att han är utvald av den man som misstänks för terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch tidigare i år.

Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som inträffade vid moskén under lördagen. Polisen bekräftar att flera skott avlossades och att en person blev lindrigt skadad när han lyckades avväpna den misstänkte mannen. Det var Mohamed Rafiq, 65, som kastade sig fram mot gärningsmannen. Två vapen hittades i samband med insatsen vid moskén.

Polisen har förhört den misstänkte som nu kommer begäras häktad i Oslo tingsrätt under måndagen. Tidigare under söndagen sade försvarsadvokaten Unni Fries han inte vill medverka i förhör.

– Polisen har informerats om att min klient önskar nyttja sin rätt att inte yttra sig, och då räknar jag med att polisen respekterar det, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

Senare på söndagskvällen sade hon till norska Dagbladet att han nekar till anklagelserna.

1 av 2 | Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.

"Möjligt mord"

Under en presskonferens på söndagen uppgav förundersökningsledaren Rune Skjold att polisen uppmärksammats på mannens nätaktiviteter "för en tid sedan", men inte ska ha anat att en attack var nära förestående.

– Kartläggningen har visat att gärningspersonen har högerextrema åsikter, sade Skjold och tillade att gärningen utreds som försök till terrordåd.

Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster, som efter moskéattacken hittades död i en lägenhet där mannen bott.

Om det gjorts några andra fynd i bostaden har polisen inte avslöjat.

Höjd beredskap

Moskéattacken fick Oslopolisen att höja beredskapen inför söndagens firande av den muslimska högtiden id al-adha. På söndagseftermiddagen hade dock inga tillbud rapporterats.

"Vi har inte hör om några oönskade händelser i anslutning till dagens arrangemang. De flesta stora arrangemang ser ut att vara över men vi kommer fortsatt att ha höjd beredskap", säger polisinspektören Jan Eirik Thomassen i ett pressmeddelande.

Norges statsminister Erna Solberg, som befinner sig i Sandvika för att delta i id al-adha, säger till ett pressuppbåd på plats att man ska kunna känna sig trygg som muslim i Norge.

– Det som hände i går är något som inte ska ske i Norge. Norge ska vara tryggt, säger hon.

"Står eniga"

Samtidigt som norska muslimer är i chock över gårdagens attack sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera har hört av sig till Islamska rådet och erbjudit sig att stå vakt utanför moskéer i samband med dagens högtidsfirande.

"Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek", skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN