Två personer exponerade för okänt vitt pulver i Stockholm

avMaria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Två personer har fått ett kuvert med vitt pulver till en bostad. Båda ska ha exponerats för det okända pulvret och en av dem har fått symptom som yrsel och illamående.

– Vi undersöker vad pulvret kan vara, säger Roger Johansson, brandingenjör och yttre befäl vid Södertörns brandförsvar.

På måndagskvällen fick räddningstjänsten larm om att två personer utsatts för någon form av okänt vitt pulver i en bostad i Botkyrka kommun. Ett stort område kring bostaden har spärrats av och de undersöker vad pulvret är för något.

1 av 4 | Foto: Ola Axman

– Det finns ingen känd hotbild som vi känner till i nuläget, säger Roger Johansson, brandingenjör och yttre befäl vid Södertörns brandförsvar.

Pulvret fanns i ett vikt papper som placerats i en brevlåda. Enligt polisen var det personen som uppvisade sjukdomssymptom som vecklade ut pappret och på så vis exponerades för pulvret.

Enligt Södertörns brandförsvar ska pulvret inte ha spridits utanför bostaden, därav finns det ingen risk för att allmänheten ska exponeras.

Olaga hot

Omkring klockan 22.30 på måndagen hävdes avspärrningarna kring bostadsområdet och insatsen blåstes av. De två personerna samt bostaden sanerades.

– Personen fördes på egen begäran till sjukhuset, säger Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Under kvällen gjordes mätningar av pulvret, men det gav inte träff på något ämne alls mer än självaste kuvertet. Vid försök att testa pulvret ytterligare kunde de inte finna något pulver alls.

– Om det beror på att det blåst bort när personen öppnade kuvertet, eller om det var så pass lite att det försvann eller ens fanns något, det är svårt att säga, säger Andreas Linder.

För att utreda vidare vad som hänt har polisen inlett en förundersökning om olaga hot, skriver polisen på sin hemsida.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Botkyrka

AB Voice