Flensburg

Återbruksbutiker öppnar – har Greta Thunberg som förebild

Av: 

Robert Rosén

Victor Wall är projektledare för återbruksbasaren.
Victor Wall är projektledare för återbruksbasaren.

NYHETER

En basar med återbruksbutiker öppnar upp i Malmö.

Inspirationen har initiativtagaren fått från Greta Thunberg.

– Det ska inte vara upp till en 16-åring att dra hela lasset själv, säger projektledaren Victor Wall.

Inne på Mobilia kommer under hösten en återbruksbasar att öppna upp. Konceptet följer ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna och butikerna som kommer att finnas i basaren säljer återvunnet material.

– Det här är ett försök att kopiera det konceptet rakt av egentligen, fast i lite mindre skala, säger Victor Wall, projektledare för återbruksbasaren.

Det hela kommer att börja som ett pilotprojekt med cirka 15 småbutiker, på ytor om 10–20 kvadratmeter, som nischar sig mot olika varor.

– Det ska inte vara helt annorlunda från att gå runt på ett helt vanligt köpcenter – med den stora skillnaden att allting är hållbart producerat, upcyclat eller återbrukat, säger Victor Wall.

Förutom handelsplatsen kommer den angränsande lokalen att vara en mötesplats med fotostudio, workshops, studiecirklar och föreläsningar.

Kommer ha julmarknad

”Upcycling” innebär att man förvandlar material som slängts, eller inte kommit till nytta, till nya produkter. För att butiksägare ska kunna ägna sig åt det kommer en verkstad på 200 kvadratmeter att finnas tillgänglig i källaren.

– Här har vi möjlighet att göra allt under ett och samma tak, vilket jag ser som en stor fördel.

Handelsplatsen kommer att rikta in sig på tre olika typer av verksamheter. Dels de som redan finns och kommer öppna upp filialer i basaren, traditionella second hand-butiker och upcycling-butiker där nya produkter skapas.

– Vi kommer även att ha popup-möjligheter för folk som vill komma in och bara ställa ut i en månad. Förmodligen kommer vi även bli återförsäljare åt återbrukare som inte har möjlighet att öppna upp en butik.

Återbruksbasaren kommer först att öppna med en julmarknad i december. Därefter kommer den att öppna ordentligt med permanenta butiker i början av 2020.

”Greta är såklart en förebild”

Än återstår mycket jobb, men genom att ta tillvara på material som återvunnits och blivit över kommer butikerna att byggas upp i början av oktober.

– Om jag skulle öppnat upp i dag skulle jag nog åtminstone kunnat få in tre-fyra permanenta butiker, från folk som sagt att de definitivt är med på båten.

Även om idén i sig redan finns i Eskilstuna anser Victor Wall att det nu är dags för någonting liknande i Malmö.

– Jag har precis som många andra insett att vi måste hitta på nånting. Vi måste göra nånting. Det är ganska väldokumenterat att konsumtion står för en av vår största miljöpåverkan. Vi måste komma på ett sätt att komma ifrån det.

– Greta (Thunberg) är såklart en förebild. När man ser att hon kan göra det hon gör då är det fan upp till oss att göra saker och ting också. Det ska inte vara upp till en 16-åring att dra hela lasset själv, utan alla måste hjälpas åt om vi ska få det här att funka.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Malmö - Senaste nyheterna från Malmö Stad | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

Kollektiv för matcyklar invigs i Malmö i helgen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flensburg

Malmö

Greta Thunberg

Second hand