Väder

Så länge stannar fina sommarvädret

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Ett högtryck har parkerat sig tvärs genom landet.

Värmen ska hålla i sig ända fram till midsommar.

– Juni månad ser ut att bli ovanligt varm och torr, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.

Den sköna sommarvärmen som dragit in över landet ser ut att hålla i sig. Åtminstone över midsommarhelgen och ett tag efter den.

– Vi har en ordentlig värme som etablerat sig i början på veckan som hänger kvar. Det handlar om en högtrycksblockering som etablerat sig och ger höga temperaturer i hela landet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

För att det ska kallas en blockering måste högtrycket ligga stabilt under minst en 10-dagarsperiod, men det kan ligga kvar under veckor eller till och med månader. De högsta temperaturerna är att vänta i början på nästa vecka med upp mot 30 grader när ”ryssvärmen” drar in.

Det kan bli upp mot 30 grader i början av veckan.

Jokern i leken

Men ännu kan man inte vara säker på att midsommarvädret blir tipptopp.

– En liten joker i leken är vad som händer i mitten på nästa veckan. Värmen kommer ligga kvar men det kommer in fuktigare luft som gör att en del regn och stackmoln kan passera, säger Sjöstrand.

Regnet kommer att behövas. Den senaste tidens värme och torka har redan gjort att det råder hög brandrisk i skog och mark, särskilt i Götaland och delar av södra Svealand. Lokalt är risken för brandspridning extremt stor.

Råder eldningsförbud

– Juni månad ser ut att bli ovanligt varm och torr, säger Mikael Sjöstrand.

Från och med lunchtid torsdag råder eldningsförbud i Stockholms län. Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Sommarvärmen slår till på alla håll.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Midsommar

Torka

Eldningsförbud