200 sekunder

Polis trodde mopeden var stulen – jagade pojkar tills de kraschade

Trafikskadeforskare: Kunde fått dödlig utgång – scenariot liknar Lerumfallet

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Mc-polisen fick syn på två 15-åringar och fick för sig att mopeden de åkte på var stulen.

Han slog på både sirener och blåljus och tog upp jakten in på en grusväg - där pojkarna kraschade in i ett betonghinder.

– De åkte efter mig, de höll nästan på att preja, körde tätt inpå, sa en av pojkarna i förhör.

Händelsen inträffade en sen kväll i augusti 2019, i Järfälla i Stockholmsområdet.

De två 15-åringarna lånade en moped från en kompis och åkte tillsammans på den när en mc-polis fick syn på dem.

Polismannen uppger senare att killarna svängde in på en gång- och cykelväg så fort de fick syn på polisen. Det ska ha fått honom att tro att mopeden de åkte på var stulen – så han slog på blåljus och siren och började jaga dem in mot ett radhusområde.

Körde in i ett betonghinder

Jakten slutade när pojkarna efter en kurva kraschade in i ett betongfundament som stod tvärs över gång- och cykelbanan.

Den ene pojken beskrev det senare i polisförhör:

...då kom en polis som satte på blåljus och jag fick panik för jag provkörde, hade ingen körkort och sen var de så mörkt så jag fick panik, tänkte på körkort och allt. Sen åkte de efter mig och tryckte efter, de höll nästan på att preja, körde tätt in på. Sen krockade jag in i någon slags bom, flög av moppen och skadade mig, tur att jag hade hjälm, hjälmen blev förstörd, det var så stressigt. Fick sår på båda sidorna av höfterna och sen fick jag panik och visste att jag åkte ifrån polisen. Min instinkt var bara att springa och det var det jag gjorde. Sprang hem.”.

Efter kraschen sprang han hem. Hans plånbok, med ID-kort i, blev kvar på platsen och omhändertogs av mc-polisen.

Den andra pojken blev fastklämd under mopeden och låg kvar på olycksplatsen.

Pojken tvingades göra drogtest, som visade att han inte var påverkad. - Barnen behandlades som om de var grovt kriminella, säger hans pappa.

Jagade pojken: ”Vi fick panik”

15-åringen som blev kvar på platsen berättar för Aftonbladet:

– Jag och min kompis hade panik. Polisen var jättenära, med sina sirener och de skrek. Det var obehagligt, jag var rädd att vi skulle krocka för att han var så nära. Vi låg i över 50 km/timmen, vi kunde gjort oss mer illa.

Pojken berättar vidare att han var chockad och hade mycket ont i ena benet efter kraschen:

– Jag kunde inte stå upp, jag sa det, men han tvingade mig ändå att ställa mig upp, för att han skulle göra en ögontest.

Efter en kurva kraschade pojkarna in i en betongsugga som stod uppställd tvärs över gång- och cykelvägen där polisen jagade dem.

Polisen ringde inte efter ambulans, säger pojken:

– De frågade knappt hur jag mådde. De tvingade mig att sitta på marken, jag bad om att sitta på betongsuggan för benet gjorde så ont, men fick inte. Jag kunde knappt gå till polisbilen.

Mc-polisen tyckte sig också se tydliga tecken på att den fastklämde pojken var narkotikapåverkad.

Han pratar osammanhängande och lite sluddrigt”, skrev han i sin rapport. Pojken fördes tills sjukhus för att drogtestas. Hans föräldrar kom dit också.

– Vi satt där halva natten och väntade. Men jag visste att han inte hade tagit något, jag känner mitt barn, säger pojkens pappa Peter.

Proverna visade att pojken inte var påverkad.

– Jag var bara jättechockad och hade ont. Polisen sa bara: Sluta ljug nu! Jag visste inte vad jag skulle göra. Min pappa ringde mig på mobilen då och då så slog han mobilen ur min hand. Jag sa att det var min farsa men han brydde sig inte, säger han till Aftonbladet.

Flög av moppen – hjälmen förstörd

Samma kväll skrev mc-polisen en anmälan mot pojken där han misstänkte honom för sju olika brott. Förutom grov olovlig körning la han till bland annat rattfylleri under påverkan av narkotika och falsk tillvitelse.

Trots pojkarnas samstämmiga vittnesmål om att det var pojken som flytt platsen som kört mopeden åtalades pojken som var kvar. Han dömdes i år för grov olovlig körning till dagsböter.

Pappan: Sjukt att jaga barn i radhusområdet

Den dömde pojkens pappa säger:

– Jag blir mest irriterad på att polisen inte berättade om skadorna. Min son hade så ont i benet att han fick sitta i rullstol på sjukhuset.

Han ifrågasätter också polismannens agerande när denne anklagade pojken för att ha tagit narkotika på vaga grunder.

- När man krockar och är skadad hamnar man i chocktillstånd, och så gör polisen en drogtest med en penna som pojken ska följa med ögonen och blir så säker på att han är påverkad. Pojkarna behandlades som grovt kriminella.

Pappan är också kritisk till polisens bristande risktänkande.

– Det är sjukt att polisen kör och jagar i 50 km/ timme i ett radhusområde där barn kan springa ut. Andra kan blir skadade när sådant händer, inte bara de som sitter på moppen, säger han.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Mira Micic och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

  • Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
  • Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
  • Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
  • Du har alltid rätt till källskydd.

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Expert: Förbjud alla polisjakter på barn

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Järfälla

Krascher

Trafikbrott

Lund

Göteborgs universitet