Trump förbjuder polisen använda strypgrepp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Libby Kamrowski/AP/TT
En av många demonstrationer som på sista tiden hållits i USA mot polisens övervåld mot svarta, denna i Spokane i delstaten Washington.

Amerikanska poliser ska inte längre få ta strypgrepp i samband med att de försöker övermanna personer – så länge det inte föreligger fara för polisens liv.

Det säger president Donald Trump i samband med att han skriver under ett presidentdekret.

– Vad vi behöver nu är inte mer rädsla och splittring. Vi måste få rättsväsendet och samhällen närmare varandra, inte driva dem åt olika håll, säger Trump strax efter det att han skrivit under dekretet.

– Vi måste bryta gamla misslyckade mönster.

Dekretet uppmanar amerikansk polis att tillämpa de senaste metoderna för våldsutövning, att förbättra informationsdelning för att poliser som söker jobb inom nya polismyndigheter tidigare begått tjänstefel samt att socialarbetare ska följa med vid utryckningar som gäller exempelvis narkotikamissbruk och hemlöshet, skriver Reuters.

– Amerikaner vill ha lag och ordning, de kräver lag och ordning, säger Trump.

Presidentordern är Trumps sätt att bemöta de protester som i veckor rasat i USA sedan den obeväpnade svarte mannen George Floyd dog under ett brutalt polisingripande i Minneapolis. Demonstranterna har fokuserat på rasism och polisens övervåld mot minoriteter och krävt att poliskårer på vissa platser läggs ner helt eller blir av med stora delar av sin budget.

Publicerad:

LÄS VIDARE