Uppsala

Mohamad Hassans (L) löfte: Biltrafiken ska inte förbjudas

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Mohamad Hassan (L), kommunalråd.
Mohamad Hassan (L), kommunalråd.

NYHETER

Biltrafiken ska inte förbjudas på Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan, vilket Moderaterna i Uppsala tidigare hävdat.

Det lovar också Liberalerna – som samtidigt ber Uppsala Citysamverkan om ursäkt.

– Jag blev både ledsen och arg när jag läste att de inte hade fått ta del av förslagen, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Aftonbladet har tidigare berättat om kommunens planer att begränsa biltrafiken på Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan som, om beslutet fattas, skulle kunna påverka cityhandeln negativt.

– Många kämpar redan för att överleva och klara sig igenom nuvarande läge med coronakrisen, berättade Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan, som också var kritisk till att kommunen inte har berättat om planerna tidigare.

Liberalerna ber om ursäkt

Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna, är noga med att påpeka att biltrafiken inte kommer att förbjudas på varken Kungsgatan eller Dragarbrunnsgatan, men att det kan bli tal om begränsningar.

– Skulle vi stänga gatorna helt för biltrafik skulle handeln i city gå under, så är det, och det har heller aldrig varit aktuellt. Däremot är det en känslig fråga, och att någonting måste göras åt dessa gator är helt klart, säger Mohamad Hassan (L) och fortsätter.

Så ingen av gatorna kommer att stängas helt för biltrafik?
– Vi får se vad våra duktiga tjänstemän kommer fram till för olika förslag, men om något av dem innebär att biltrafiken förbjuds så kommer det att åka rakt ned i papperskorgen.

– Däremot måste vi göra någonting. Dragarbrunnsgatan är inte bra för någon som den ser ut idag. Varken för bilister, cyklister eller gångarna. Och personer med funktionsnedsättning känner sig inte välkomna där.

Vad säger du om kritiken från bland andra Uppsala Citysamverkan som menar att de inte känt till dessa planer?
– Jag blev både ledsen och arg när jag läste att de inte hade fått ta del av förslagen. Det första jag gjorde var att mejla Lisa Thörn, som är vd, och bad henne om ursäkt. Det här är någonting som måste planeras och förankras med de som verkar i city, och det är självklart att de borde ha involverats mycket tidigare.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Erik Pelling (S): Moderaterna gjorde en fuling

I den debattartikel som Moderaterna i Uppsala publicerade på Aftonbladet den 16 juni hävdade man att Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet vill förbjuda biltrafik på Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), stämmer det inte.

– För det första tycker jag att Moderaterna gjorde en fuling i hur man lade fram det här. Det är klart att vi inte kan förbjuda biltrafiken, däremot kan vi begränsa möjligheterna för de som använder dessa gator för genomfart, säger Erik Pelling (S).

Kan man förbjuda genomfartstrafik utan att göra det krångligare för de som vill ta bilen till Uppsala city?
– Det är just det vi måste hitta en lösning på. Nu tar vi ett första steg i den här frågan, sedan ska givetvis fler aktörer involveras i det här, som till exempel Uppsala Citysamverkan.

ANNONS

Hitta perfekta däck och jämför priser idag med hjälp av dina däckdimensioner!

Extern länk från Däckonline

Läs mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Många kämpar redan för att överleva”

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Trafik

Bilar

Liberalerna