Över 20 turkiska dödsoffer i angrepp i Syrien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Turkiskstödda syriska rebeller vid frontlinjen i närheten av Saraqib i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien på onsdagen.
Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Turkiskstödda syriska rebeller vid frontlinjen i närheten av Saraqib i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien på onsdagen.

NYHETER

Minst 22 turkiska soldater har dödats i ett luftangrepp i Syrien. Flera andra har skadats svårt.

Turkiet anklagar syriska regimen för attacken i Idlibprovinsen, där en omfattande regeringsoffensiv med ryskt understöd pågår.

Beskedet kommer från guvernören i den turkiska gränsprovinsen Hatay. President Recep Tayyip Erdogan sammankallade på torsdagskvällen delar av regeringen till ett krismöte med anledning av situationen i grannlandet.

Turkiet har sedan 2018 en omfattande militär närvaro Syrien och understöder aktivt rebellrörelser i kriget mot dem Moskvastödda regimen.

Första större bakslaget

Jihadistgrupper och turkiskstödda rebeller i nordvästra Syrien uppgav tidigare på torsdagen att de återtagit den strategiskt viktiga orten Saraqib, i nordvästra Syrien. Uppgiften ses som ett första större bakslag för de ryskstödda regimstyrkorna sedan den senaste offensiven inleddes i december.

Rebellgrupper förlorade kontrollen över staden, som binder samman två viktiga motorvägar, för tre veckor sedan.

Regimstyrkorna har gjort omfattande framryckningar i nordvästra Syrien sedan de, med stöd av ryskt stridsflyg och iransk milis, trappade upp sin offensiv i december.

Under de senaste dagarna har de tagit kontroll över omkring 60 mindre orter och byar i de södra delarna av Idlibprovinsen samt i den intilliggande Hamaprovinsen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Tusentals soldater

Turkiet har skickat flera tusen soldater samt militär utrustning till Syrien för att understödja rebellerna. President Recep Tayyip Erdogan har krävt att de syriska regeringsstyrkorna drar sig tillbaka från territorium som Turkiet uppfattar som del av en buffertzon man tidigare har kommit överens om med Ryssland.

Om de inte gör det före den sista februari kommer turkiska styrkor att trycka tillbaka dem, har Erdogan varnat.

Publicerad:

LÄS VIDARE