”Vänstermaffian tvingar köttälskare att bli vegetarianer”
Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-17
Mer ekologiskt och mindre kött på elevernas tallrikar – det är ett politiskt fattat beslut att minska på köttkonsumtionen på Malmös skolor.
Beslutet delar föräldrarna. Kritiska röster höjs.
– Man ska inte tvinga någon att äta vegetarisk kost, menar föräldern och läraren John Roslund.
Under 2020 ska minst 90 procent av all mat som skolrestaurangerna serverar i Malmö stad vara ekologisk eller miljömärkt. En del föräldrar jublar åt beslutet medan vissa menar att det borde vara valfritt för deras barn att äta vegetarisk kost.
”Politisk klåfingrighet”
John Roslund har jobbat som lärare i 18 år. Han är också moderat fritidspolitiker med uppdrag bland annat i kommunfullmäktige . Han har en 14-årig dotter på Bergaskolan som älskar kött och menar att hon inte ska tvingas att äta vegetariskt två gånger i veckan utan kunna välja själv.
– Jag är minst sagt förvånad över att föräldrarna accepterar att politisk klåfingrighet drabbar deras barn i skolan. Våra skolor har fantastiska salladsbufféer, men det räcker inte i vänsterveganmaffians iver att tvinga köttälskare att bli vegetarianer.
– En elev som vill äta vegetariskt ska såklart få göra det, lika mycket ska en elev som föredrar kött få tillgång till det. Man ska inte tvinga någon, det är det jag sätter mig emot.
Köper hellre pizza
John har själv jobbar på skolor som är socialt utsatta och menar att skolmaten ofta är den enda tillagade måltiden som eleverna får.
– Jag upplever att kvaliteten är sämre sedan man började mer med vegetarisk kost. Det är viktigt att eleverna får i sig all den näring de behöver och att de tycker om maten.
John berättar att hans dotter och hennes kompisar gnäller mycket på skolmaten då det ofta serveras ”konstiga maträtter med bönor och sånt” och att detta flera gånger resulterat i att hon och vännerna går till pizzerian på lunchen vilket John inte tycker är så bra.
”Mindre mat för pengarna”
– Alltså, jag är med på tåget om att man ska minska på konsumtionen av kött, rent hälsomässigt tror jag att det är bra att man har en jämn uppdelning av maten.
– Att man ska öka andel ekologiskt mat är väl okej, förutsatt att kommunen inser att det kostar mer och skjuter till mer pengar. Som det är nu innebär samma summa att man får mindre mat för pengarna och då tar man bort köttet för att ha råd med att uppnå de ekologiska målen. Det är det som stör mig.
Viktigt att vägleda
En som tycker att vegetarisk och ekologisk kost på Malmös skolor är bra, är fyrabarnspappan Mikael Winblad. Han menar att det är ett bra sätt att med politiskt medel påverka samhället i en riktning en hållbar framtid.
– Att äta mer vegetariskt och ekologiskt är ju vetenskapligt bevisat att det belastar miljön mindre och ger en bättre hälsa. Det är ju två aspekter som vi i allra högsta grad behöver ta hänsyn till med en uppenbar klimatkris och ökad kunskap och medvetenhet kring skadliga ämnen i vår mat och miljöer det jordbruk och köttproduktion som vi tillåtit hittills.
– Även om jag generellt är ifrågasättande till att politiken ska detaljstyra är jag är helt klart positiv till beslut som detta.
En del föräldrar tycker att man inte ska tvinga på barn vegetarisk kost då man aldrig tvingar på vegetarianer kött. Vad säger du om det?
– Det känns som ett argument som både är felaktigt och bottnar i något annat än bara faktumet att man vill ha rätt att äta kött. Det är ju inte så att barn endast äter kött som det är nu, så att inspirera och vägleda till en mer medveten och hållbar konsumtion som dessutom är bevisligen bättre för människokroppen, där man reducerar kött och ökar andelen vegetarisk mat, ser jag inte som att man tvingar någon till något.
Max 110 gram rött kött i veckan
Eddie Grahn är dietist och arbetar som koststrateg på skolrestauranger i Malmö stad. Han har mycket kontakt med föräldrar i frågor som rör skolmaten och vet att åsikterna om vad som serveras skiljer sig. Han ser debatten som nyttig.
– Skolmaten är ett väldigt bra pedagogiskt verktyg för skolrestaurang och skola att tillsammans ge eleverna ökad kunskap om mat och hållbar livsmedelskonsumtion.
En del av Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat innebär att sänka kommunens klimatpåverkan. Fläskkött, nötkött och lammkött har högre klimatpåverkan än ägg, fisk, bönor och sojaprotein. Proteinvalet spelar därför roll för hur stor klimatpåverkan maten har.
Kostnadsfri och näringsriktig
I skollagen står det även att i grundskolan ska maten vara näringsriktig och för eleven kostnadsfri.
– Näringsrekommendationen när det gäller rött kött och chark är max 500 gram per vecka. För en veckas skolluncher så innebär det då max 110 gram rött kött och chark i veckan. Med rött kött menar man fläsk, nöt, lamm och viltkött. Fisk och fågel räknas inte in här med undantag för charkprodukter av fågelkött.
”Inte dyrare med ekologiskt”
Att föräldrar till elever tror att det skulle vara dyrare med ekoligisk mat och att de därmed måste dra ner på köttkonsumtionen är något som Eddie ofta får dementera.
– Man hör ofta att det skulle vara dyrare med ekologisk mat, men så behöver det inte vara. Kommunen köper sin mat via livsmedelsavtal (LOU) och arbetar aktivt i upphandlingar med att få bra priser på de produkter som det köps mycket av, t ex mjölk. Detta gör att kommunen får fördelaktiga priser även på ekologiska varor.
Vad skulle du vilja säga till Johan Roslund som tycker att den vegetariska kosten inte håller en hög kvalité?
– Att laga mat till många kräver kunskap och erfarenhet. Maten i Malmös skolor lagas och serveras av utbildade kockar och restaurangbiträden. Nu läggs ännu större fokus på kunskapshöjande insatser för den växtbaserade maten. Mat ska vara vällagad och smaka gott oavsett vilket slags protein som maten innehåller.