Väder

Besvärligt väderläge i stora delar av Sverige

Av: 

TT

NYHETER

Hårda vindbyar längs kusterna, snöfall i stora delar av Götaland och högt vattenstånd i Östersjön. Det är mycket väder i Sverige just nu. Det har också ställt till det med elavbrott, inställda tåg, trafikolyckor och totalstopp för trafiken över Öresundsbron.

Det är snabba kast i vädret. I fredags anlände våren, meddelade SMHI. Men nu slår vintern tillbaka och ett snöfall har dragit in som kan ge så mycket som 10–15 centimeter på vissa håll.

– Det har varit klass 1-varningar i större delen av Götaland. De som vi har utfärdade nu gäller mellersta och norra Götaland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Hårda vindar

I Skåne har det varit snöblandat regn i kombination med väldigt blåsigt väder.

– Där har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Natten mot onsdag avtar vinden men det är fortsatt hårda vindbyar, men inte upp till någon varningsnivå, säger Söderberg.

De hårda vindbyarna gjorde att Öresundsbron stängdes av för både väg- och tågtrafik under fyra timmar. Senare under kvällen öppnades bron igen men med rekommendationen att inte köra vindkänsliga fordon över den.

I Malmö är drygt 5 700 hushåll utan ström sedan klockan 21, enligt Eon. Den stora merparten av dem befinner sig i Oxie. Det finns ännu ingen prognos för när strömmen kan vara tillbaka, eftersom teknikerna ännu inte har hittat felet.

– Det är hårda vindar här just nu sedan några timmar tillbaka, men eftersom vi inte har hittat felet vill vi inte spekulera i orsaken till avbrottet, säger Pernilla Schoug på Eons presstjänst.

Högt vattenstånd

Blåsigt är det också längs Östersjökusten från Kalmars län och norrut upp mot Södermanland och Uppland. SMHI har utfärdat en klass-2 varning för mycket högt vattenstånd i norra Östersjön. I Nyköping rapporteras om översvämningar och att bodar står i vatten.

Väderläget har gjort att bilfärjorna på Stegeborgsleden och Skenäsleden i Östergötland har ställts in. Det har också varit problem med tågtrafiken på flera håll med förseningar och inställda tåg som följd, bland annat mellan Ljungskile och Uddevalla. Dessutom rapporteras om ett antal strömavbrott i Götaland och många vindfällda träd.

– Man kan säga att det är besvärligt överlag. Höga vattenstånd, färjor som blir inställda, träd som faller över rälsen och vägarna och broar som får stängas, säger Thomas Johansson, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Koldioxidutsläpp från vägtrafiken minskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI

Trafikverket

Västsverige

Västra Götalands län

Höglandet

Småland