Sex misstänkta coronafall i Stockholm

Uppdaterad 2020-02-19 | Publicerad 2020-02-18

Sex personer i Stockholm, misstänkta för att ha smittats med coronavirus, fördes till sjukhus för provtagning under tisdagsmorgonen.

Samtliga personer har varit i Kina och efter hemkomst ska de ha uppvisat symptom.

Senare under dagen kom beskedet att ingen var smittad.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm, uppfyllde samtliga sex personer de kriterier som krävdes för att de skulle tas in för provtagning. Bland annat att de har befunnit sig på fastlandet i Kina, och efter hemkomst uppvisat symptom.

– De har förts till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger Per Follin som i övrigt inte har några uppgifter om vilka personerna är.

Finns det någon anledning till oro för personer som befinner sig i Stockholm?

– Nej. Det finns ingen anledning till oro. Utbrottet är koncentrerat till Kina och vi har endast haft ett fall i Sverige, säger Per Follin.

170 provtagningar hittills

Enligt Folkhälsomyndigheten har hittills 170 stycken prover analyserats i Sverige. Ett av dessa har visat sig vara ett bekräftat fall av coronavirus, den 31 januari i Jönköping, då en kvinna i 20-årsåldern visade sig vara smittad. Sjukhuset där den smittade kvinnan vårdas har tidigare sagt att hon väntas bli helt återställd.

Folkhälsomyndigheten uttalade sig inte om de misstänkta fallen i Stockholm.

”Just dessa fall, eller överhuvudtaget enskilda prover som inkommer för analys, kan Folkhälsomyndigheten inte säga någonting om eftersom de omfattas av bland annat patientsekretess”, skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

Uppdatering:

Under tisdagskvällen meddelade Region Stockholm att alla sex personers prover visade sig vara negativa.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE