Coronapandemin

Sex misstänkta coronafall i Stockholm

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Sex personer i Stockholm, misstänkta för att ha smittats med coronavirus, fördes till sjukhus för provtagning under tisdagsmorgonen.

Samtliga personer har varit i Kina och efter hemkomst ska de ha uppvisat symptom.

Senare under dagen kom beskedet att ingen var smittad.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm, uppfyllde samtliga sex personer de kriterier som krävdes för att de skulle tas in för provtagning. Bland annat att de har befunnit sig på fastlandet i Kina, och efter hemkomst uppvisat symptom.

– De har förts till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger Per Follin som i övrigt inte har några uppgifter om vilka personerna är.

Finns det någon anledning till oro för personer som befinner sig i Stockholm?

– Nej. Det finns ingen anledning till oro. Utbrottet är koncentrerat till Kina och vi har endast haft ett fall i Sverige, säger Per Follin.

170 provtagningar hittills

Enligt Folkhälsomyndigheten har hittills 170 stycken prover analyserats i Sverige. Ett av dessa har visat sig vara ett bekräftat fall av coronavirus, den 31 januari i Jönköping, då en kvinna i 20-årsåldern visade sig vara smittad. Sjukhuset där den smittade kvinnan vårdas har tidigare sagt att hon väntas bli helt återställd.

Folkhälsomyndigheten uttalade sig inte om de misstänkta fallen i Stockholm.

”Just dessa fall, eller överhuvudtaget enskilda prover som inkommer för analys, kan Folkhälsomyndigheten inte säga någonting om eftersom de omfattas av bland annat patientsekretess”, skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

Uppdatering:

Under tisdagskvällen meddelade Region Stockholm att alla sex personers prover visade sig vara negativa.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Afrika drabbat av corona: ”Vi är inte förberedda”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Region Stockholm

Coronaviruset

Stockholm

Folkhälsomyndigheten