34-årig läkare död i corona – här är de kända offren

Spridningen av corona i Iran har gått snabbt.

Hittills har minst 593 människor insjuknat och 43 dött efter att ha testat positivt för viruset.

Det var för ungefär en vecka sedan som de första fallen av corona i Iran blev kända för omvärlden. I torsdags gick landets hälsodepartement ut med information om att 245 iranier blivit smittade av coronaviruset och att 26 har dött i sviterna av sjukdomen. På lördagen hade siffran ökat till 593 smittade och 43 döda.

Makteliten drabbad

Ett fall är landets tidigare ambassadör i Vatikanen, Hadi Khosroshahi, 81. Han fördes till ett sjukhus i Teheran i onsdags där han testade positivt för viruset, skriver Radio Farda. En dag senare avled han till följd av andningssvårigheter.

Hadi Khosroshahi, 81, var Irans tidigare ambassadör i Vatikanen.
Hadi Khosroshahi, 81, var Irans tidigare ambassadör i Vatikanen.

Khosroshahi är en av flera högt uppsatta personer i Irans maktskikte som har testat positivt för coronaviruset. Bland annat har den vice ministern för kvinno- och familjefrågor, Masoumeh Ebtekar, insjuknat i coronaviruset.

Högre andel döda i Iran

Det största antalet coronasmittade finns i Kina, men utbrottet i Iran oroar mer, enligt Folkhälsomyndigheten. Det eftersom man redan har exporterat många fall från landet till andra länder.

Andelen i Iran som dör av covid-19, som sjukdomen heter, är också högre än i resten av världen. I Iran är andelen döda kring tio procent, medan samma siffra globalt är lägre än tre procent. En förklaring tros vara en underrapportering av antalet coronasmittade.

Enligt uppgifter som bland Al-Jazeera rapporterat om har dödsfallen vara minst 50, vilket dock tillbakavisats av det iranska hälsodepartementet.

För två dagar sedan beslutade UD om att avråda människor från icke-nödvändiga resor till Iran.

Här är offren för coronaviruset

Ambassadör Hadi Khosroshahi, man, 81 år. Iran.

Khosroshahi var en del av den iranska makteliten och tidigare ambassadör i Vatikanen, bosatt i Qom. Han fördes till ett sjukhus i Teheran under onsdagen efter att ha fått symtom och testade positivt för corona. En dag senare, i torsdags, avled han av andningssvårigheter.

Liu Zhiming, 51, var chef på sjukhuset Wuchan i Wuhan, Kina.
Liu Zhiming, 51, var chef på sjukhuset Wuchan i Wuhan, Kina.

Sjukhusdirektör Liu Zhiming, man, 51 år. Kina.

Zhiming var läkare i neurokirurgi och sjukhusdirektör på Wuchangsjukhuset i Wuhan, den stad i Kina som är coronautbrottets epicentrum. Hans sjukhus var ett av de första att ta emot coronasmittade patienter. Han är en av de mest högt uppsatta inom den kinesiska vårdapparaten som dött av sjukdomen. Zhiming var kritisk till hur den kinesiska staten hanterade coronavirusets spridning och menade att de inte gjort tillräckligt för att skydda vårdpersonal. Det är inte känt ifall han hade någon sjukdom som gjorde honom särskilt utsatt för viruset.

Peng Yinhua, 29, var läkare i Kina.
Peng Yinhua, 29, var läkare i Kina.

Läkare Peng Yinhua, 29 år. Kina.

Yinhua var läkare på ett sjukhus i Wuhan som jobbade med behandla coronasmittade patienter. Yinhua hade planerat att gifta sig med sin flickvän men de kom överens om att skjuta fram bröllopet för att han skulle ta hand om coronapatienter. Bröllopsinbjudningarna var färdiga, men paret hann aldrig skicka ut dem innan läkaren själv blev sjuk och dog. Många kineser har sörjt hans död och utnämnt honom till hjälte.

Li Wenliang, 34, var läkare på sjukhuset i Wuhan där coronaviruset bröt ut. Han varnade sina kollegor i ett tidigt skede, men tystades av staten.
Li Wenliang, 34, var läkare på sjukhuset i Wuhan där coronaviruset bröt ut. Han varnade sina kollegor i ett tidigt skede, men tystades av staten.

Läkare Li Wenliang, 34 år. Kina.

Wenliang var läkare på Wuhan Central Hospital och en av de första i Kina som slog larm om coronaviruset. Redan i slutet av december förra året varnade han andra läkare om ett utbrott av ett virus som liknade Sarsviruset (ett virus som spreds globalt 2003). Kinesisk polis sökte då upp honom och anklagade honom för att sprida fake news, varpå Wenliang återvände till sitt jobb på sjukhuset för att behandla coronapatienter. Kort därefter smittades han själv av en patient och efter minst tre veckors sjukdom avled han. Hans död har upprört många kineser.

Filmregissör Chang Kai, 55 år, Kina.

Kai var filmregissör på Hubei Film Studios. Hans pappa uppsökte sjukhus för att få behandling för sina symtom upprepade gånger men fick höra att det inte fanns några lediga platser. Pappan dog bara dagar efter att de blev hemskickade och senare blev Changs mamma, fru och han själv sjuka. De fick inte plats på något sjukhus inledningsvis och mamman dog kort därpå. Chang och hans fru fick tillslut vård men det var för sent och Chang dog medan frun fortfarande kämpade mot viruset. Han lämnade en son efter sig.

Liu Shouxiang, dog den 13 februari i lunginflammation till följd av det nya coronaviruset.
Liu Shouxiang, dog den 13 februari i lunginflammation till följd av det nya coronaviruset.

Konstnär Liu Shouxiang, 62 år, Kina

Shouxiang var en erkänd konstnär i Hubei, känd för sina akvarellmålningar. Han var också en uppskattad lärare och professor vid Hubei Academy of Fine Arts och många sörjde hans död som en förlust av en stor talang. ”Hur många talanger har tagits ifrån oss av det här viruset”, var en av kommentarerna i sociala medier.

Forskare Duan Zhengcheng, 86 år, Kina

Zhengcheng var en tidigare forskare vid bland annat Chinese Academy of Engineering. Enligt The Global Times utvecklade han en slags strålningsbehandling mot tumörer och prisades för detta 2005. Bland sina studenter var han känd som en galen professor eftersom han aldrig gav upp på någonting han tog sig an.

Qiu Jun, 72, bodybuilder från Kina som dog av coronaviruset.
Qiu Jun, 72, bodybuilder från Kina som dog av coronaviruset.

Bodybuilder Qiu Ju, 72 år, Kina.

Ju från Wuhan blev känd för världen när bilder av den 72-åriga bodybuildern blev virala. Han ska ha börjat träna när han gick i pension och började senare ställa upp i tävlingar i bodybuilding. Han började få symtom i slutet av januari och testade postivt för coronaviruset. Han dog några veckor senare. Hans son meddelade Jus död med orden: Fadern som aldrig blev sjuk kunde inte fly undan katastrofen”.

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel stod det att Elham Sheikhi, en iransk futsalspelare i 20-årsåldern, var en av de som avlidit av corona. Detta har senare dementerats av futsalspelaren själv i en video på Youtube. Dock har en annan kvinna som med samma namn och ålder avlidit.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE