Malmöreportage

Vad tusan har de för sig där inne?

Av: 

Hateff Mousaviyan

NYHETER

Som över en natt tycktes varenda foodie i Malmö börja tissla om Ciao Lola. Men vad är det, egentligen?

Hateff Mousaviyan har besökt det omtalade högkvarteret på Karlskronaplan för att få en tydligare bild av vad tusan de har för sig därinne.

Det går undan i den gamla frisörsalongen på Karlskronaplan. Hösten 2019 tog Jennifer Widmaier, 40, över lokalen och gjorde snabbt om den till… ja, vad är nu Ciao Lola?

– Jag gillar inte ordet “hubb”. Men det är ju samtidigt en hubb. En mötesplats? Ett creative space? Fan jag vet inte. Vi är lite punkiga, vi bara kör. Fast jag har lovat att sluta säga “punkiga”. Det är tydligen klyschigt.

Precis såhär pratar Jennifer Widmaier. Från det ena till det andra. Rappt och medryckande, helt utan bromsklossar. 

Innan jag vet ordet av har jag fått veta att Ciao Lola är döpt efter Jennifer Widmaiers “elaka faster i Rimini”, att man blev beviljade alkoholtillstånd för knappt ett dygn sedan och att Mats Haglund, kreatören som står för all design på Ciao Lola, var den som en gång öppnade alla Weekday-butiker i Skandinavien.

Hennes hubb – eller matstudio som den också kallas – har på kort tid blivit en snackis i Malmös matvärld. Det beror på en rad olika saker:

Dels kan privata sällskap och företag boka in sig på middagar och pastakurser här. Dels erbjuder man catering. Och tillverkning av egen tomatsås och pangritata (italienskt brödströssel). Dessutom hyr man ut kontorsplats till olika mataktörer (däribland kokboksförfattaren/Instagramprofilen Julia “Tuvessonskan” Tuvesson och Magnus Jönsson på vinimportören Allegresse). Och så säljer man in event med diverse kockar och kreatörer som är knutna till verksamheten.

– Ciao Lola är en väldigt rörlig verksamhet. Det som gäller nu, kanske inte är detsamma i höst. Jag vill att verksamheten ska utvecklas hela tiden, annars blir jag uttråkad, säger Jennifer Widmaier.

Jennifer Widmaier in action under en popup-lunch på Ciao Lola.
Jennifer Widmaier in action under en popup-lunch på Ciao Lola.

Dagen för mitt besök äger ett gästspel rum på Ciao Lola. Det är Mattia Vimercati, till vardags kock på Bloom in the Park, som lagar en lättare popup-lunch till mig och ett tiotal andra fredagsfirare.

Stämningen är god. Vi spisar torsk med lardo, blomkålspuré och tomatvatten. Några unnar sig ett glas naturvin. Jennifer Widmaier själv serverar och håller hov runt det familjära stålbordet.

– Folk älskar ju att hänga i andras kök. Det är lite den vibben jag försöker återskapa här. Det ska vara väldigt avslappnat och skoj, förklarar hon.

Jennifer Widmaier kommer ursprungligen från Göteborg. Hon har bara bott i Malmö i drygt ett år, men känner sig redan väldigt hemma här.

– Det känns verkligen som att livsnjuteriet är på en annan nivå i Malmö. Folk är så himla matintresserade, och det verkligen kryllar av spännande ställen man kan gå till, säger Jennifer Widmaier nyförälskat.

Hon är utbildad eventprojektledare i grunden. En van utförare med energi som smittar av sig. Det dröjde inte många veckor i den nya staden innan hon lärde känna folk.

En som tidigt drogs till Jennifer Widmaier och allt hon tar sig för var Astrid Stahlenius.

Innan deras vägar korsades jobbade hon som platschef på det populära fiket Atrium i Slottsstaden. Men det var något med energin kring hela Ciao Lola-kalaset som fick Astrid Stahlenius att, på vinst eller förlust, höra av sig för att se om Jennifer Widmaier ville samarbeta. Det ville hon, och nu är de båda kollegor på Karlskronaplan.

– Det är underbart att jobba med Astrid. Hon är ung, klok och driven och älskar mat. Astrid känns på många sätt som Ciao Lolas samvete. Dessutom delar vi det här med projektledarbakgrunden. Hon kommer hjälpa mig att utveckla verksamheten framledes, förklarar Jennifer Widmaier. 

Lite såhär verkar det se ut med alla som är involverade i Ciao Lolas olika delar. Någon har Jennifer Widmaier lärt känna via Instagram. Någon är kompis till en kompis. Någon satt bredvid på en middag och visade sig vara lika pastatokig. Någon behövde ha någonstans att hålla sin kokboksrelease. Och så vidare och så vidare.

Gästspelande kocken Mattia Vimercati tillsammans med Jennifer Widmaier.

I mat- och dryckeskretsar har Malmö rykte om sig att vara en ovanligt samarbetsvillig stad. Det mesta upplevs som lättillgängligare, vänligare, öppnare.

Sättet som Ciao Lola har tagit – och fortfarande tar – form på känns talande för detta.

– Jag älskar verkligen Malmö. Min öppenhet som person känns på något sätt i synk med staden. Det känns mycket mer urbant och välkomnande här än i andra svenska städer, säger Jennifer Widmaier.

Hade du kunnat öppna något liknande i Göteborg?
– Nej, aldrig. Anledningen till det är verkligen att Malmö är mycket mer mottagligt för sådana här typer av verksamheter. I Göteborg så ska allt “konceptualiseras”. Här vågar man vara mer experimentell och göra det man känner för. Det är helt enkelt lite punkigare här, säger Jennifer Widmaier, trots att hon hade lovat att sluta använda ordet.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

60% RABATT

1159 SEK

Sätt färg på läpparna med Lip tattoo läpptatuering

Välj mellan lipliner, volume lips eller high volume lips

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

595 SEK

Brazilian blowout eller lockigt permanenta håret

Faith Elegant Saloon ligger mitt i city på Fersensväg

50% RABATT

190 SEK

Hamburgare hos Tikal i Helsingborg

Dealen gäller på onsdagar och torsdagar från kl 17:00

31% RABATT

165 SEK

2 hamburgare hos Munchies Burgers vid Davidhallstorg

Vegetariska alternativ finns också att välja

50% RABATT

33 SEK

Smoothie hos Naked Juicebar på Triangeln eller Emporia

Väl mellan Very Berry eller Mango Mania

51% RABATT

99 SEK

1 timmes bowling för 2 - 4 personer inkl. skor hos Sportc...

Njut även av restaurangen Gastro P

50% RABATT

199 SEK

Biltvätt in- och utvändig hos HR Car Wash

Gör bilen skinande ren

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Malmö

Mat

Möllevången

Match cup