Flygvärd åtalas för mordbränder mot kvinnor - efter gräl med sin flickvän

58-årig kvinna omkom i lågorna

avAnders Johansson

När han hade haft gräl med sin flickvän uppstod bränder i bostäder i hennes närhet.

I den ena branden omkom 58-åriga Zakeena och i den andra klarade sig en rörelsehindrad 73-årig kvinna nätt och jämnt.

Den 24-årige flygvärden ställs nu inför rätta för både mord och mordförsök genom att ha anlagt bränderna.

Två nattliga bränder i Sollentuna-området förra sommaren slutade illa. Allt pekar på någon hällde ut brännbar vätska och tände på.

• 16 juli på Ytterbyvägen i Rotebro. 58-åriga Zakeena som skulle vakta huset låg och sov - och omkom.

• 2 augusti på Drabantstigen i Sollentuna. En 73-årig rörelsehindrad kvinna låg också och sov - men kunde räddadas i sista stund.

Fanns ett samband

Utredningen av de skilda händelserna visade snart att det fanns ett samband - en 24 årig kvinna. Hon har kopplingar till båda husen.

1 av 11 | Foto: POLISEN
Flygvärden sade upp sig själv sedan blivit avstängd på grund av misstanke om skadegörelse genom klotter på fem flygplan han jobbat på. Nu riskerar han ett kännbart fängelsestraff för två anlagda bränder.

Polisens kartläggning visade att hennes jämngamle pojkvän befunnit sig på platserna trots att hon gjort slut med honom. Och kastat ut honom och hans tillhörigheter. Det skedde bland annat efter en otrohetsaffär veckan före den första branden.

Samtidigt hade pojkvännen problem på jobbet där han uteblev från utbildningar och säkerhetssamtal. Han misstänktes också för skadegörelse i form av klotter på fem olika flygplan han tjänstgjort på som flygvärd. Något som ledde till att han blev arbetsbefriad från den 1 augusti. Dagen därpå startade andra branden.

”Var hans livlina”

Åklagaren Ashraf Ahmed beskriver i åtalet att flickvännen var hans livlina: ”Det vill säga den som tar hand om honom vad gäller boende, mat, ekonomi och den som ger honom trygghet och stöd”.

Deras relation pendlar och försämras påtagligt direkt i tid dagarna före bränderna. Och efter varje brand återupptas kontakten och relationen.

Vid den första branden sågs han av flera vittnen sitta i sin bil med rutan nedvevad, enligt åtalet. Han satt passivt och tittade på när det brann.

”Vi hade tjafsat och bråkat”

Vid brottsplatsundersökningen markerade polishund för brandfarlig vätska vid flera platser i vardagsrummet. Ett fönster hade också stått på glänt.

I senare förhör, när misstankarna mot honom började stärkas, berättade han varför han befunnit sig på platsen.

– Du vet vi hade tjafsat och bråkat, och sedan så tänkte jag försöka lösa det. Så jag åkte hem till henne, men hon var inte där, berättade han och fortsatte:

– Då tänkte jag hon kanske var på jobbet eller så, så åkte jag förbi där. Då såg jag hennes bil där och tänkte fan men hon kanske är där inne liksom…

Men därinne låg 58-åriga Zakeena och sov på övervåningen. Hon skulle passa hus när ägarfamiljen var bortrest. Branden hade ett så snabbt förlopp att hon inte hann ut.

Vaknade av brandlarm

Vid den andra branden var en 73-årig rörelsehindrad kvinna nära att brännas inne. Hon vaknade av brandlarmet. När hon gick upp brann det i vardagsrummet.

– Det såg ut som om en orm som brann, berättar kvinnan.

Hon försökte förgäves att släcka genom att ”dunka” på lågorna. Hon blev samtidigt så chockad att hon tände en cigarett.

När brandkåren anlände, bara minuter innan lägenheten riskerat att bli övertänd, såg de henne stå i vardagsrummet i röken.

”Lågorna slickade sig upp”

Brandbefälet berättar i förhören:

– Det brinner direkt till höger om en skänk eller byrå. Det brinner ordentligt och lågorna "slickar" sig upp mot väggen och taket.

Han tog sig in genom en altandörr som stod på glänt och lyckades få ut kvinnan.

Polisens första teori var att kvinnan själv råkat orsaka branden genom rökning men undersökning visade sig att det inte stämde. Också där markerade polishundar för brandfarlig vätska.

Flygvärden medger att han var på plats även vid den andra branden och berättar i förhör hur han såg kvinnan som bor i huset räddas ut av brandkårens personal.

Han berättar i förhör att han inte riktigt hade någonstans att ta vägen utan åkte runt i sin bil den här natten.

Flygvärden riskerar nu ett kännbart fängelsestraff. Han står åtalad för mord och mordförsök samt två fall av mordbrand.

Rättegången pågår i Attunda tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rotebro

Mord

Bränder

Sollentuna

Stockholm