Brasilien

Tusentals protesterade mot firande av årsdag

Av: 

TT

Brasilianare protesterade under söndagen.
Brasilianare protesterade under söndagen.

NYHETER

Tusentals personer protesterade på gatorna i Brasiliens storstäder mot firandet av 55-årsdagen av militärkuppen i landet.

President Jair Bolsonaros order till de väpnade styrkorna att uppmärksamma årsdagen den 31 mars då militären störtade president João Goulart 1964 har fått bred kritik. Och planerna på att uppmärksamma årsdagen föregicks av ett juridiskt spel.

Först satte domaren Ivani Silva da Luz stopp. Han sade att planerna på att fira inte var förenligt med konstitutionen, som slår fast att den typen av minnesdagar först måste godkännas av kongressen.

Det beslutet hävdes senare av domaren Maria do Carmo Cardoso, som godtog regernigens argument om att Brasiliens demokrati är tillräckligt stabil och klarar av "en mångfald av idéer".

"Jag ser inte att detta är en kränkning av de mänskliga rättigheterna, särskilt som liknande manifestationer har ägt rum tidigare år utan några negativa följder", skriver hon.

Bolsonaro är Brasiliens förste president som öppet har hyllat militärdiktaturen, sedan demokratin återställdes 1985. Minst 434 personer dödades eller försvann under diktaturen som varade i 21 år.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Brasiliens tidigare president släpps

ÄMNEN I ARTIKELN

Brasilien

Jair Bolsonaro