Publicerad:
Uppdaterad:

Barbro har byggt ett miljövänligt hus – av bajs

Av: Leonora Toplica

Publicerad:
Uppdaterad:

I tre år har Barbro Nihlén tillsammans med sina två söner byggt ett speciellt hus alldeles själva med bara händerna. Familjen har haft ett miljötänk kring byggnationen och snart är huset klart.

– Det är inne att bygga schyssta hus, dels för miljön och dels för oss själva. Grejen var att göra det här med mina barn och det är jättehäftigt, säger hon.

Barbros söner Linus och Max Nihlén Ramström, hade länge letat efter en tomt, när de väl hittade en så bestämde de sig för att bygga ett billigt och miljövänligt hus.

– Tanken var att bygga ett kubbhus eftersom att det var lätt att stapla ved och det kan vi i princip redan. Man bakar in det här med lera, halm och koskit och sen gör man en blandning av det så det blir som bruk, säger hon.

”Tyckte det var jättefint”

Hennes söner som tyckte att det var en rolig idé, ritade ett sexkantigt kubbhus som de sedan gick med till byggnadsnämnden där de fick oväntade reaktioner.

– Jag tänkte att det här aldrig kommer att gå, att man måste ha en arkitekt. Men grabbarna visade ritningen och hon tyckte att huset var jättefint, säger Barbro

Familjen har inte fått någon hjälp utan har diskuterat och kommit fram till vilka beslut de ska ta. Hennes söner har använt sig av datorn för att kolla upp hur saker funkar.

– Det är häftigt att man inte behöver experter och arkitekt utan att man faktiskt kan göra ett eget hus. Innan det här har vi bara byggt ett hönshus och ett cykelstall, det tycker jag är häftigt att alla kan om man vill, säger hon.

Barbro berättar att de hela tiden haft ett miljötänk när de har byggt på tomten. Förutom att använda närproducerat material så bygger de även en egen brunn och huset ska även bruka solpaneler istället för ström.

– Det är bara rena miljögrejer det här. Det är inga forslingar dit, det är inga konstiga material utan bara naturliga material, säger Barbro.

1 av 5 | Foto: Privat

Lyckats hålla nere priserna

Hon berättar om det miljövänliga utedasset som hon själv byggt, där tanken är att använda avföringen som gödsel.

– Det är fruktansvärt tycker jag att man spolar ner bajs och kiss i rent dricksvatten och så har halva världens befolkning inte ens vatten att dricka, säger hon.

De har lyckats att hålla ner priserna genom att endast köpa fönstren och golvet. Huset har kostat ungefär 50–60 000 kronor.

– Många vill bygga hus men inte så många vill ha skuld på banken. Om man är beredd att samla plankor och har förmån att känna någon som kanske jobbar på bygg eller så får man gå och ta massor av skrotgrejer, då blir det nog det här priset. Det finns alternativa sätt att bygga hus på om man bara har lite tålamod, säger Barbro.

Huset som snart är färdigbyggt är målat i jordfärger och Barbro beskriver kubbens utseende som ett svävande tefat med japansk inspiration.

– Vackert är det, säger hon.

Familjen har lagt ner många timmar på huset och det har inte alltid varit lätt.

– Vi har stått där och kämpat och svettats och varit lite tjuriga ibland. Grejen var att göra det här tillsammans med mina barn, annars hade man köpt en färdig kåk och ställt den där, men nu har vi byggt ett hus tillsammans och det är superhäftigt, säger Barbro.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN