”Kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan”

Eva Melander, smittskyddsläkare.
Eva Melander, smittskyddsläkare.

Smittspridningen av covid-19 har bromsats in i Skåne.

Nu avvecklas bland annat sjukvårdmodulen i Helsingborg.

– Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan, säger Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Region Skåne uppger att antalet konstaterade fall av covid-19, liksom personer i behov av sjukhusvård, minskar stadigt och att en rejäl inbromsning har kunnat skönjas den senaste veckan.

Minskningen syns i hela länet och i alla åldersgrupper.

– Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan. Det är en oerhört positiv utveckling. Tyvärr kan jag inte säga att faran är över eftersom vi ser att läget fortfarande är skört även om det i statistiken ser mer stabilt ut, säger smittskyddsläkare Eva Melander, i ett pressmeddelande.

Behov av modul saknas

Hon är dock noga med att påpeka att det snabbt kan vända igen.

– Den positiva trenden kan snabbt brytas och då kommer smittspridningen ta ny fart, och det kan gå fort. Vi måste därför fortsätta att hålla en god handhygien, hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka.

Då belastningen på sjukvården minskat meddelar Region Skåne att det inte längre finns något behov av den sjukvårdsmodul som lånats av Socialstyrelsen.

Få positiva vid självtest

Ett beslut om att avveckla modulen, som är uppställd utanför Helsingborgs lasarett, har därför fattats.

I pressmeddelandet framgår det även att bara två-tre procent av dem som beställt självtester visat sig vara covid-19-positiva, vilket är i linje med provtagningarna på sjukhus och vårdcentraler.

Publisert:

LÄS VIDARE