Bah Kuhnke: ”M och S lägger bud om SD-politik”

Uppgifter: S förhandlar utan MP

Socialdemokraterna närmar sig högern i migrationskommittén.

Nu växer ilskan hos regeringspartnern Miljöpartiet.

– Man kan inte sätta en siffra på, en gräns för, hur många människor som kommer att tvingas fly, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet

Moderaterna och Socialdemokraterna har lämnat sina bud till övriga partier i migrationskommittén. Där framgår det bland annat att S ställer sig bakom Moderaternas tanke om ett volymmål för Sveriges mottagande.

I ett inlägg på Facebook kritiserar Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) den migrationspolitik som Moderaterna och Socialdemokraterna kommit med bud om. Hon jämför den med politiken som Sverigedemokraterna gick till val på år 2010.

”Det volymmål som SD då krävde, blev utskällt av alla andra partier. När Moderaterna för några år sedan ens nämnde tanken på att se flyktingar som volymer krävde Stefan Löfven en offentlig ursäkt. Det är uppenbarligen andra tider nu”, skriver Bah Kuhnke i Facebookinlägget.

När Aftonbladet pratar med Bah Kuhnke under fredagen, utvecklar hon sin syn på det som M och S nu presenterat.

– Det är ju oerhört allvarligt det som just nu pågår. För mig som miljöpartist är detta en helt avgörande sakpolitisk fråga som handlar om de allra mest utsatta människorna på denna jord, säger hon till Aftonbladet.

– Det handlar framför allt om barn, men också om hbtq-personer, och deras möjligheter att återförenas med sina familjer.

Enligt Alice Bah Kuhnke handlar det om en grundläggande ideologisk fråga. Hon menar också att Miljöpartiet varit tydliga i var de står när det kommer till migrationspolitiken.

– En förbättrad och förstärkt familjeåterförening, en förstärkt humanitär skyddsgrund – det är en sådan grundläggande självklarhet för en miljöpartist. Ett volymmål är oförenligt med asylrätten, säger hon.

”Vad de föreslår är i princip samma invandringspolitik som SD gick till val på 2010”, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) om S och M.
”Vad de föreslår är i princip samma invandringspolitik som SD gick till val på 2010”, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) om S och M.

”En mänsklig rättighet”

Alice Bah Kuhnke understryker att asylrätten inte är något som varken Sverige eller Miljöpartiet har hittat på, utan en mänsklig rättighet som världens länder har skrivit under på att följa.

– Den rätten alla vi människor har att söka skydd, att söka asyl, den kan inte villkoras. Man kan inte sätta en siffra på, en gräns för, hur många människor som kommer att tvingas fly, säger hon.

– Det som Moderaterna och Socialdemokraterna nu lägger på bordet, handlar om att vi ska använda barns rätt till skydd som en kran. Något som vi slår på och av utifrån en fastställd siffra. Så ser inte verkligheten ut.

Hon förklarar att det är världsutvecklingen som påverkar antalet människor som tvingas fly. Som exempel nämner hon de konsekvenser som klimatförändringar får, samt konflikter som blåser upp runt om i världen.

– Det är därför det är så absurt, och verklighetsfrånvänt, att sätta en fast siffra på hur många som ska få söka asyl i Sverige, säger Bah Kuhnke.

– Att människor ska ha rätt att återförenas med sina respektive familjer, och att det ska finnas en humanitär skyddsgrund som är tydlig och stark, det är sakpolitiska självklarheter för mig och Miljöpartiet, säger hon.

Ankommande flyktingar vid Hyllie station i Malmö, november 2015.
Ankommande flyktingar vid Hyllie station i Malmö, november 2015.

S i förhandlingar utan MP

Enligt Expressen har Socialdemokraterna dessutom sidoförhandlat om migrationsfrågan under fredagen – och då har MP inte fått vara med.

– Jag tycker inte att det är bra om det stämmer att det är på det sättet. Vi har sett de förslag som de vill förhandla om och det ligger väldigt långt bort från en human migrationspolitik, som vi är överens om att den här kommittén ska komma fram till, säger Miljöpartiets representant i kommittén, Annika Hirvonen Falk, till Expressen.

Publisert:

LÄS VIDARE