Domare vill skjuta på beslut om Flynn

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
President Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn, fotograferad i höstas.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
President Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn, fotograferad i höstas.

Efter förra veckans uppmärksammade beslut att lägga ner utredningen mot president Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn sätter en federal domare nu processen på paus.

Domaren Emmet Sullivan har beslutat att ta upp fallet så att "individer och organisationer" ska kunna inkomma med inlägg i frågan. Bland annat planerar en grupp som kallar sig Watergateåklagarna en skrivelse, rapporterar amerikanska medier.

Smärre bomb

Justitiedepartementets beslut i förra veckan att lägga ner åtalet mot Flynn – trots att han erkänt att han vilselett FBI och vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör – slog ner som en smärre bomb i Washington DC. Beskedet sågs allmänt som en eftergift från justitieminister William Barr gentemot Donald Trump och som en politisk framgång för Vita huset.

Den pensionerade generallöjtnanten Michael Flynn, som bland annat verkat på fältet i Afghanistan och Irak, var presidentens förste nationelle säkerhetsrådgivare i 23 dagar 2017, innan han avskedades på grund av att han inte lämnat sanningsenliga uppgifter. Han erkände sig senare skyldig och samarbetade med den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning. Flynn har dock fortfarande inte dömts till något straff.

Saknar relevans?

I förra veckans skrivelse från justitiedepartementet hette det något kryptiskt att Flynns erkännande att han ljugit för FBI under ett förhör om Rysslandskontakterna var tvivelaktigt eftersom hans påstådda lögner inte var betydelsefulla. Vidare skrev departementet att FBI:s ursprungliga utredning mot Flynn saknade "grundläggande utredningsrelevans".

Flynn har parallellt försökt få sitt erkännande tillbakadraget.

President Trump har flera gånger sagt att hans förre säkerhetsrådgivare varit "utsatt för en häxjakt" och att Flynn är "en god man".

Publicerad:

LÄS VIDARE