Ska döpa lille Archie i hemlighet

Medieuppgifter: Dop i helgen – Harry och Meghan får kritik

avKatarina Forsberg

Publicerad:

Till helgen kommer den nya kungligheten Archie Harrison att döpas i hemlighet.
Nu får Meghan och Harry kritik för sitt val – deras nya hem har kostat skattebetalarna 35 miljoner.

Den brittiska pressen är inte inbjudna. Knappt någon släkt.
Enligt tidningar i Storbritannien kommer prins Harrys och Meghans son Archie att döpas på lördag i en privat ceremoni där bara ett 20-tal personer att närvara.

Drottning Elizabeth har sedan länge andra engagemang och tillställningen kommer förmodligen att hållas helt fritt från fotografer även om källor till hovet säger till Daily Mail att bilder kommer att publiceras i efterhand.
”Meghan och Harry ville ha ett intimt och fridfullt dop med nära anknytning till drottningen”, säger en källa till tidningen People.

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYR?N/ NTB SCANPIX
En av bilderna som paret lagt ut på Archie på Instagram.

Döljer Archies ansikte

Sedan parets första barn, Archie Harrison, föddes den 6 maj har den brittiska allmänheten vant sig vid att det kungliga protokollet inte direkt har följts.
Meghan och Harry valde att inte tala om när och var barnet skulle födas och ännu så länge har bara två instagrambilder publicerats på lille Archie. Den ena på pojkens fötter och på den andra bilden är ansiktet dolt av prins Harrys hand.
När paret mötte pressen efter förlossningen var bebisen inlindad i filtar och hade en mössa så mycket litet av ansiktet syntes.
Ingrid Seward, chefredaktör på Majesty Magazine, tror att folk kommer att tröttna på prinsparets stylade bilder.
– Jag tror att människor vill och och är vana att se underbara familjebilder på bebisen i den kungliga dopklänningen, säger hon till Daily mail.
Flera bedömare tror att dopet kommer att äga rum på lördag, två dagar efter Amerikas nationaldag den 4 juli. Ceremonin kommer att äga rum i ett privat kapell vid Windsor castle, och inte i kapellet där Meghan och Harry gifte sig. Prins William och Kate kommer att närvara liksom prins Charles och Camilla. Archies mormor Doria Ragland kommer också att finnas på plats.

Foto: CHRIS JACKSON/INVICTUS GAMES FOU GETTY IMAGES EURO
Kungliga experten Roger Lundgren menar att prinsparet slåss för att skydda sina barn. ”Prins Harry har dåliga erfarenheter av media vid prinsessan Dianas död.”

Renoverade för skattepengar

Från flera håll kommer nu kritik på det privata dopet, bland annat från en parlamentsledamot.
– Föräldrar vill att deras barn ska växa upp både i lugn och ro och i avskildhet, men den kungliga familjen kan inte få båda sakerna, säger Luke Pollard till Daily Mail.
– Om de vill att skattepengar ska användas till att renovera deras hem är det svårt att förneka allmänheten inblick i den nya kungliga generationen.
Uttalandet kom med anledning av att brittiska tidningar har rapporterat att renoveringen av parets hus, Frogmore cottage, kan ha kostat skattebetalarna så mycket som 35 miljoner kronor.
Roger Lundgren, kunglig expert och chefredaktör för Kungliga magasinet, har full förståelse för att Meghan och Harry inte vill visa upp en bild på sonen och hålla dopet hemligt.
– Archie står väldigt långt från tronen, och prins Harry är bara barnbarn till drottningen.
Inte ens prins George dop var tv-sänt så Roger Lundgren menar att traditionerna är olika för kungahusen.
– Dessutom tror jag att mycket av det handlar om prins Harrys dåliga erfarenheter av media vid prinsessan Dianas död.
– Prinsarna slåss för att skydda sina barn, säger Roger Lundgren.

Publicerad: