Rekordunga klättraren besegrade El Capitan

To-to-kon oo-lah.

Eller El Capitan. El Cap.

Den 910 meter höga legendariska klippväggen I Yosemite är ingen barnlek – men ändå ingen match för tioåriga Selah Schneiter.

Det tog tioåringen från Glenwood Springs i Colorado endast fem dagar att klättra uppför den respektingivande väggen i norra delen av Yosemitedalen i Sierra Nevada, USA. Som stöd hade hon med sig sin pappa Mike Schneiter och Mark Regier, en vän till familjen.

De tog den vanligaste rutten, The Nose.

– Det är överväldigande och känslosamt, sa Selah när hon hade nått toppen.

– Jag är också ledsen på något vis, för nu är det över.

Selah är den yngsta att klara klättringen på El Capitan, men inte det enda barnet. Scott Cory klättrade The Nose två gånger 2001 när han var elva år. Samma år klarade även Tori Allen, 13, väggen, enligt Outside Magazine.

Selah har klättrat så länge hon kan minnas och tjatat på sina föräldrar i åratal om att få klättra El Capitan. Under nio månader förberedde hon sig fysiskt och psykiskt för att vara redo.

– Vårt stora motto var ”Hur äter du en elefant?” I små bitar. En förflyttning i taget, en dag i taget, säger Selah.

Hon säger att det enda hon var rädd för var om det skulle bli storm. Då hade hon varit tvungen att vända om och ta sig ner igen.

Selahs föräldrar, Mike och Joy, träffades när de båda klättrade El Capitan för 15 år sedan. Mike säger att det var fantastiskt att se dottern få sin största dröm uppfylld.

– Jag är så stolt över henne. Det var blandade känslor, eftersom det var ett projekt som har funnits med oss i några år, säger han.

Och hur firar en tioåring efter att ha klättrat en av världens svåraste klippor?

– Vi köpte pizza och glass – choklad med körsbär och caramelsås, säger hon i en telefonintervju enligt US Today.

Fotnot: El Capitan heter To-to-kon oo-lah på det indianska språket miwok.

Publisert:

LÄS VIDARE