Ljungsbro

Amanda kämpar för sminkhjälp i Högsta förvaltningsdomstolen

Av: 

Sandra Killgren

NYHETER

Att få bli sminkad borde vara lika självklart som att få bli rakad.

Det menar Amanda Wernersdotter, 25, som på grund av färre assistanstimmar inte längre har rätt till sminkhjälp.

Beslutet kritiseras av 25-åringen som har tagit frågan vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

För Amanda Wernersdotter i Ljungsbro utanför Linköping är det inte längre ett alternativ att ha smink. Försäkringskassan har sagt att sminkning inte är ett grundläggande behov och i februari fick Amanda, som föddes med en cp-skada, veta att hon fått färre timmar med en personlig assistent.

– Beslutet kom som en blixt från klar himmel och jag förstår det inte. Har man ett intresse ska man inte behöva bortse från det bara för att man är rullstolsburen, säger hon.

”Påverkat mig väldigt mycket”

Sminket har alltid varit ett viktigt inslag i Amandas vardag. Hon började sminka sig när hon var 13 och med åren har intresset växt. Försäkringskassans beslut har dock tvingat henne att lägga hobbyn åt sidan.

– Det har påverkat mig väldigt mycket. Jag har tappat mycket självförtroende och känner inte igen mig själv. Jag älskar ju att vara fixad och ha lockat hår. Det borde jämställas med att män får hjälp med att raka sig, säger Amanda.

Att sminkning inte ses som ett grundläggande behov har fått stora konsekvenser. Amandas assistanshjälp har minskat från 99 timmar i veckan till 34 timmar i veckan. Borttagningen av tid för smink har dessutom resulterat i att 25-åringen hamnat under 20-timmarsgränsen och blivit av med all sin statliga assistans. I stället fick hon gå över till kommunal assistans.

– Men den täckte bara en tredjedel av den hjälp som jag har fått tidigare och var tyvärr inte tillräcklig. Även om personalen gjorde ett väldigt bra jobb behöver jag mer hjälp än så för att kunna leva ett normalt liv, säger Amanda.

”Bestämma över min kropp”

Innan hennes assistanstimmar kapades hade Amanda 20 minuters hjälp med sminkningen dagligen. Genom att driva frågan rättsligt kämpar hon nu för att få tillbaka rutinen.

Tidigare i veckan kom beskedet att frågan har fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen efter att det allmänna ombudet för socialförsäkringen överklagat Försäkringskassans beslut. Där ska det avgöras om sminkning ska räknas som ett grundläggande behov eller ej. Dit räknas bland annat personlig hygien, måltider, av- och påklädning och kommunikation.

– Jag förstår om det utifrån kan verka banalt att strida för att få sminka sig men i grunden handlar det om att jag, precis som andra, måste ha rätten att bestämma över min kropp och hur jag ska se ut, säger hon.

Oavsett utfall menar Amanda att det är en revansch att frågan ens tas upp av högsta instans.

– Det här är en viktig fråga som påverkar många. Jag känner en skyldighet att vända på alla stenar som finns.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ljungsbro

Smink

Högsta förvaltningsdomstolen

Försäkringskassan