Krigsveteran fick annan mans penis: Bästa beslutet någonsin

avEbba Thornéus

Krigsveteranen Ray förlorade hela sin underkropp i en explosion i Afghanistan och övervägde självmord.

Men efter att en död man donerat sin penis fick Ray livslusten tillbaka.

– Detta är mitt livs bästa beslut, säger han till MIT Technology Review.

Det var i samband med en explosion under sin tjänstgöring i Afganistan 2010 som den amerikanske fältsjukvårdaren Ray sårades allvarligt.

Ray, som är i 30-årsåldern, förlorade båda sina ben, sitt könsorgan, samt en del av bukväggen, och tvingades att lära sig gå igen med protesben.

Men framför allt var det avsaknaden av sin penis som höll på att knäcka krigsveteranen, som övervägde självmord.

– Det var en sådan där skada som verkligen stressar dig och får dig att tänka: Varför ska jag fortsätta? berättar Ray för MIT Technology Review.

Var den idealiske patienten

Men 2013 kom han i kontakt med plastikkirurgen Richard Redett vid Johns Hopkins Medicine i Baltimore, som ansåg att Ray var den idealiske patienten för att genomgå en pung- och penistransplantation.

Då Ray hade ett fungerande urinrör och en specifik uppsättning blodkärl bedömde Redett att operationen med stor sannolikhet skulle fungera.

– Vi kände oss väldigt säkra på att vi skulle klara av detta, trots att vi aldrig hade gjort det förut, säger Richard Redett till MIT Technology Review.

Foto: ANDREW MANGUM/ NY TIMES
En anonym patient återhämtar sig från en penistransplantation på Johns Hopkins sjukhus 2018. Operationen som utfördes på samma sjukhus förra månaden, var den mest komplexa som gjorts. 25 kirurger inledde operationen som totalt tog 14 timmar.

Operationen tog 14 timmar

Och 2018 blev Ray den fjärde mannen att genomgå en pung- och penistransplantation. Ingrepp var möjligt tack vare en avliden donator, vars penis lades på is direkt efter dennes död och transporterades till sjukhuset där 25 kirurger inledde operationen som totalt tog 14 timmar.

Till skillnad från så kallad falloplastik, där en penis görs av hud från till exempel underarmen eller låret, genomfördes så kallad VCA-kirurgi på Ray, vilket innebär att en hel kroppsdel överförs från en individ till en annan.

Den komplexa operationen innefattar förutom penisen och pungen även transplantation av givarens hud, muskler, senor, nerver, ben och blodkärl.

Somliga kärl beskrivs av Richard Redett som ”tunnare än ett hårstrå”.

Tog bort testiklarna

För att undvika att Ray skulle kunna föda givarens barn togs testiklarna bort. Ray saknar även möjligheten att få egna, biologiska barn, men 18 månader efter det livsförändrade ingreppet, har han nästan helt återfått känseln i sin nya penis, och kan få erektion och urinera som vanligt.

Enligt en rapport från 2017 drabbades totalt 1 367 manliga amerikanska soldater av skador på genitalierna mellan 2001 och 2013.

Majoriteten av skadorna involverade skador på pungen, testiklarna, penis och urinröret. Nästan 94 procent av de drabbade är under 35 år.

”Bästa beslutet någonsin”

Ray, som tidigare varit mycket privat om ingreppet, berättar att han valde att gå ut offentligt för att upplysa andra veteraner om möjligheterna.

– Jag ångrar ingenting. Det var det bästa beslut jag någonsin fattat. Detta var verkligen något som gjorde mig hel igen, säger han till MIT Technology Review.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kirurgi

Baltimore