Strejkade med skor – för klimatets skull

Av: TT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Skor istället för människor – så strejkar klimataktivisterna i coronatider. På lördagen anordnades skostrejker på flera håll i landet, däribland på kollektivhusföreningen Trekanten i Stockholm.

Skor i olika färger och former fyllde gator och torg runt om i Sverige på lördagen – en coronaanpassad strejk för klimatet.

Klimatstrejkerna har förflyttats från gatan till nätet under coronapandemin. Bland annat har Fridays for future, organisationen som grundades av klimataktivisten Greta Thunberg, arrangerat livesändningar på nätet för att hålla debatten levande.

Nu återtar flera klimatorganisationer gatorna – med hjälp av skor. På lördagen anordnades skostrejker i minst 70 svenska städer från norr till söder, enligt arrangörerna. De är nätverket Saturdays for future, organisationen Klimataktion samt lokala Fridays for future-föreningar.

Idé från Nederländerna

Petra Palmén, projektledare för Saturdays for future, är initiativtagare. Hon fick idén när hon såg att klimataktivister i Nederländerna manifesterade med sina skor för några veckor sedan.

På lördagen deltog hon i manifestationen på Sergels torg i centrala Stockholm, där 200 skopar stod utplacerade tillsammans med budskap uppskrivna på skyltar.

TT: Hur kändes det att demonstrera utan att själv stå där?

– Det kändes jättebra. Jag tror att det blev uppmärksammat, om inte mer, eftersom det blev lite ovanligt att vi placerade ut en massa skor.

Krav efter pandemin

Skostrejken syftar till att skapa en debatt kring stimulans- och stödpaketen efter coronapandemin. Initiativtagarna vill att dessa ska vara utformade med hänsyn till klimatet och ett hållbart samhälle.

– Pandemin är jättetragisk och jättefruktansvärd men förhoppningsvis kan man i alla fall ta hand om den. Men klimatfrågan, den är oåterkallelig, allting vi ställer till med nu – mycket av det kommer vi inte att kunna ställa tillbaka, säger Petra Palmén.

Publicerad: