Skottdåd i Värnamo: "Inte slumpartat"

Av: TT

Publicerad:
Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, vid en pressträff i fjol. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, vid en pressträff i fjol. Arkivbild.

Värnamo har drabbats av tre skottlossningar på kort tid. Om det finns ett samband med fjolårets våldsspiral är dock oklart, enligt polisen.

– Men det är inte slumpartade skjutningar, säger den lokale polischefen Håkan Boberg.

Vinterhalvåret 2018–2019 skakades Värnamo av en rad våldsbrott. Bilar sprängdes och flera skottlossningar inträffade, bland annat i samband med en vild biljakt genom centrala Värnamo i början av januari.

Nu har kommunen på kort tid drabbats av tre nya skottdåd.

Efter en skottlossning i centrala Värnamo i förra veckan avlossades flera skott mot en lägenhet i Rydaholm, i den sydöstra delen av kommunen, i lördags. På måndagskvällen skottskadades en man i 20-årsåldern i ett bostadsområde i Värnamo.

– Det är en man i 20-årsåldern, skriven i Värnamo kommun. Vi känner till honom sedan tidigare, men inte för någon grövre brottslighet, säger Håkan Boberg, som är lokalpolisområdeschef i Värnamo.

"Nya aktörer"

Hur händelserna hänger ihop är lite för tidigt att säga. Det är också oklart om det finns kopplingar till fjolårets våldsdåd, enligt Håkan Boberg.

– Vi har inte hela bilden klar för oss än. Men det är inte slumpartade skjutningar mot allmänheten, utan det är i kriminella kretsar som samtliga händelser ägt rum, säger han.

– Däremot ser vi lite nya aktörer, det är en lite annorlunda bild jämfört med i fjol.

"Inte avslutat"

Polisen beskriver fjolårets våldsspiral som en konflikt mellan två kriminella grupperingar i och omkring Värnamo. Händelserna ledde till ett intensivt utredningsarbete, som resulterade i en rad rättsfall och domar.

– Vi kraftsamlade och gjorde bland annat ganska mycket beslag av vapen. Det utdömdes totalt 26 års fängelse efter de utredningarna, säger Håkan Boberg.

– Men vi konstaterade redan då att problemet inte är avslutat, utan vi kommer att få fortsätta jobba vidare med det här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN