Coronapandemin

Klart: Reserestriktioner inom Sverige hävs i sommar

Av: 

Adam Westin

Olof Svensson

Sophie Stigfur

NYHETER

Från och med 13 juni får man resa inom Sverige igen, så länge man inte har några symtom på corona.

Det meddelade Stefan Löfven under en pressträff på torsdagen.

– Sunt förnuft, en stor portion ansvar och försiktighet krävs, säger statsministern.

Sedan 19 mars har Folkhälsomyndigheten avrått från icke nödvändiga resor inom Sverige. Den 13 maj kom nya reseråd som innebär att bilresor på max två timmar från hemmet kan vara okej.

Under eftermiddagen den 4 juni meddelar statsministern att inrikesresor inte längre avråds. Så länge man inte har några sjukdomssymtom får man resa inom landet från och med den 13 juni.

”Många längtar”

Beslutet grundas dels på att antalet personer som vårdas på sjukhus har minskat de senaste veckorna och dels på att flera regioner har utökat smittspårning och testning.

– När syrenerna slår ut och sommaren snart är här så längtar många efter ett slutdatum, en bestämd dag då livet blir som vanligt igen. Någon sådan dag finns inte att berätta om. Men den minskade belastningen på vården innebär att Sverige är på väg in i ett bättre läge, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Jag förstår att människor har längtat efter det här beskedet och gärna vill skynda sig att boka resor och träffa familj som bor i andra delar av landet, men läget är fortfarande allvarligt. Det här innebär inte att faran är över. Varenda resa som görs i sommar ska göras med försiktighet som ledord.

Från den 13 juni får personer som är symtomfria resa inom Sverige, meddelande statsminister Stefan Löfven.

Regeringen kommer att följa effekterna av ett ökat resande, och kan skärpa riktlinjerna om utvecklingen går åt fel håll.

Riktlinjer för stränder kommer

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram ytterligare sommarråd om social distansering på exempelvis campingar, varuhus och badstränder.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger också att ett stort ansvar nu vilar på de som äger och driver kollektivtrafiken.

– Vi kan inte ha trängsel på kollektiva färdmedel, som passagerare på bussar och färjor måste det vara möjligt att hålla avstånd mellan varandra.

Johan Carlson medger att beslutet kan innebära en ökad risk för smittspridning.

– Klart det är ett visst risktagande det här, det är jag medveten om. Men jag tror inte att resandet i sig innebär påtagliga risker, det är inte nödvändigtvis så att människor som åker till campingar interagerar mer med varandra än hemma.

”Krävs sunt förnuft”

Regeringen understryker samtidigt att alla andra restriktioner ligger fast, som exempelvis förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer, såväl som regler för social distansering på barer och restauranger.

– Sunt förnuft, en stor portion ansvar och försiktighet krävs. De allra flesta har visat det hittills och det gäller fortsättningsvis, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Semestra i Sverige – upptäck våra 25 landskap

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Regeringen

Stefan Löfven

Resor

Turism & resor

Folkhälsomyndigheten