Stöldvåg mot Systembolaget

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera Systembolagsbutiker har utsatts för inbrott och inbrottsförsök på kort tid. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Flera Systembolagsbutiker har utsatts för inbrott och inbrottsförsök på kort tid. Arkivbild.

Systembolaget i Årjäng utsattes under natten för ett inbrott. Enligt polisen var det "inte helt otippat" att just Årjäng drabbades – butiken hade väldigt många kunder under lördagen sedan Norge lättat på reserestriktionerna.

Tidigt på söndagsmorgonen befann sig minst två maskerade personer inne i Systembolagets lokaler i Årjäng i Värmland och försökte bryta upp ett värdeskåp. Larmet kom in till polisen via ett bevakningsbolag klockan 04.30, men när polisen kom till platsen hade de misstänkta lämnat butiken.

Små orter drabbade

Det här var den åttonde Systembolagsbutiken att drabbas på kort tid. I veckan har flera butiker på mindre orter haft inbrott.

– Det var inte helt otippat att det skulle bli på något sådant här mindre ställe, och speciellt i Årjäng nu när man öppnat upp gränsen i Norge, där man hade extremt mycket besökare i går under dagen. Det var väl köer på runt 300 meter. Det var nog ganska stora summor som fanns i kassaskåpet, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Samma tillvägagångssätt

Polisen utesluter inte att de personer som ligger bakom de tidigare inbrotten också ligger bakom händelsen i Årjäng. Men till skillnad mot de tidigare lyckades man inte ta sig in i värdeskåpet denna gång.

– Det känns inte som att det är lokala förmågor utifrån att det är samma tillvägagångssätt. Systembolaget förvarar trots allt ganska stora mängder kontanter, säger Johan Wallenius.

Platsen är nu avspärrad för teknisk undersökning. I lokalen finns övervakningskameror och polisen har säkrat filmen som finns hos bevakningsbolaget. I nuläget finns ingen misstänkt.

Publicerad:

LÄS VIDARE