Tysk reseavrådan till delar av Spanien

Av:  TT-AFP-Reuters

Semesterfirare köar till en strand i Barcelona som stängts av polis på grund av trängsel den 18 juli.
Semesterfirare köar till en strand i Barcelona som stängts av polis på grund av trängsel den 18 juli.

Semesterfirare avråds från resor till delar av Spanien, uppger Tysklands utrikesdepartement.

Samtidigt uppmanas tyskar att bära munskydd även på hemmaplan.

"Vi avråder från icke nödvändiga turistresor till de autonoma områdena Aragonien, Katalonien och Navarra på grund av höga infektionssiffror och lokala nedstängningar", lyder uppmaningen på utrikesdepartementets hemsida.

Det innebär att tyskar som väljer att resa till exempelvis Barcelona, Zaragoza och Pamplona inte kan räkna med att försäkringar gäller eller att Tyskland kan hjälpa dem om problem uppstår.

De senaste veckorna har smittspridningen i Spanien tagit fart på nytt. Merparten av landets regioner har infört regler om att bära munskydd, flera områden har stängts av för in- och utresor och människor uppmanas ännu en gång att stanna hemma för att undvika smittspridning. I exempelvis Barcelona har nattklubbar, biografer, teatrar och gym beordrats att stänga. Restauranger och barer får fortsatt hålla öppet, men med ett begränsat antal gäster tillåtna.

Ökade fall i Tyskland

Den katalanska utrikesministern Bernat Solé beklagar det tyska beskedet och uppger att den regionala regeringen jobbar hårt för att värna både medborgares och turisters hälsa, enligt nyhetsbyrån Reuters. Aragoniens regionala ledare, Mayte Pérez, kallar Tysklands och Belgiens reseavrådanden för "diskriminerande".

Den tyska reseavrådan kommer samtidigt som oron stiger även på hemmaplan. Nu uppmanas Tysklands medborgare att hålla avstånd och bära munskydd i det offentliga rummet. Det gäller både inom- och utomhus, såvida det inte är möjligt att hålla det rekommenderade avståndet på 1,5 meter.

– Vi måste förhindra att viruset än en gång sprids snabbt och okontrollerat, säger Lothar Wieler vid myndigheten Robert Koch-institutet.

"Blivit oaktsamma"

Tyskar som återvänt hem från semesterresor pekas ut som en orsak till de senaste veckornas ökning av smittofall, men även arbetsplatser och folksamlingar utomhus. Den senaste veckan har över 550 nya fall registrerats dagligen i Tyskland, i jämförelse med runt 350 i början av juni.

Enligt Lothar Wieler är det ännu oklart om Tyskland är inne i en andra virusvåg. Men oron är stor.

– Ökningen har att göra med det faktum att vi har blivit oaktsamma, säger Wieler.

Publisert:

LÄS VIDARE