Varning – nu kommer havstulpanerna

Av:  TT

En varning om havstulpaner har utfärdats för Kalmar, Blekinge och Skåne län. Arkivbild.
En varning om havstulpaner har utfärdats för Kalmar, Blekinge och Skåne län. Arkivbild.

Båtägare med båtar i Östersjön får se upp de närmsta veckorna. Svenska Båtunionen har utfärdat en varning för havstulpaner – och det gäller att skrubba bort de små kräftdjuren innan de gör sig för hemmastadda.

Havstulpanerna har förökat sig i en så pass stor utsträckning att Svenska Båtunionen nu utlyser en varning för tre län. Bor du i Kalmar, Blekinge eller Skåne län? Då är det dags att se över din båts skrov och tvätta bort larverna som nu satt sig fast.

– Havstulpaner på båtbottnar gör att båten går långsammare, förbrukar mer bränsle och släpper ut mer avgaser, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

Enkel organism

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot havstulpanerna än giftig bottenfärg. Men det går att skydda sig mot de små kräftdjuren även utan de giftiga ämnena – om man vet när de sätter sig fast.

– I Östersjön är havstulpaner en ganska enkel organism. De kläcks som larver och sätter sig oftast bara fast en gång om året. Vet man när det sker så är de lätta att tvätta bort.

Lättast är att tvätta skrovet, ta upp båten på land eller åka in i sötare vatten, berättar Peter Karlsson. Du vet att det är dags när havstulpanerna är cirka fem millimeter stora och skalet har börjat hårdna. Det är viktigt att ta tag i det innan skalet hunnit bli allt för hårt.

– För att veta när det är dags har vi ungefär 100 observatörer längst Östersjöns kust som kollar, och sedan rapporterar till oss. Ser vi att det är på gång så går vi ut med en varning.

Lokala skillnader

Nästa vecka räknar Svenska Båtunionen med att havstulpanerna gör entré i Stockholms län, men Peter Karlsson betonar att det kan finnas väldigt stora lokala skillnader.

– Så man får gå ut och kolla själv, eller så kan man titta på vår havstulpankarta på batmiljo.se.

Publisert: