Daniel Nyqvist åtalas för dubbelmordet i Linköping

37-åringen greps först 16 år efter morden – erkände direkt

Åtal har väckts mot Daniel Nyqvist, 37, som erkänt dubbelmordet på 8-årige Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson, 56, i Linköping 2004.

I stämningsansökan framkommer att hans offer var slumpmässigt utvalda.

– Han fick en inre bild han var tvungen att döda två personer. Han kände ett tvång och mådde sedan bättre, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Skriv inlägg
 • Kommer första rättegången den 15 September vara öppen för allmänheten?

  Jakob

  Mest troligt sker den inte bakom lyckta dörrar, men platserna brukar vara begränsade (och ännu mer nu under pandemin). Vi planerar att liverapportera från rättegången.

  Hanna Olsson Berg
 • Josefine Karlsson

  Ett stort antal förhör har hållits under den omfattande utredningen, bland annat med flera av Daniel Nyqvists barndomsvänner. En av dem berättar i förhör att han förändrades under gymnasietiden och började ”uppträda märkligt”.

  En annan säger att han började ”heila” framför svenska flaggan hemma i pojkrummet.

  Läs mer här.

 • Josefine Karlsson

  Daniel Nyqvist har genomgående erkänt dubbelmordet i samtliga förhör. Först nu när åtalet och förundersökningen offentliggörs hans egen förklaring till dådet.

  Här kan du läsa mer.

 • Josefine Karlsson

  Där avslutas presskonferensen. Vi fortsätter att rapportera om åtalet i artiklar på vår sajt och lite mer sporadiskt här liverapporten. Tack för att du följt vår rapportering!

 • Josefine Karlsson

  Åklagaren berättar att han säger själv att han inte berättat för någon om att han utfört brotten. Han är och har varit en oerhört sluten person som haft svårt för sociala kontakter.

  – Vi har inte hittat någon som han pratat med och han säger själv att han inte gjort det, vilket låter troligt, säger hon.

Anna-Lena Svenson och Mohamed Ammouri.
Anna-Lena Svenson och Mohamed Ammouri.

Vid 08-tiden kom kammaråklagaren och förundersökningsledaren Britt-Louise Viklund med åtalet till Linköpings tingsrätt.

I stämningsansökan framkommer att Daniel Nyqvist misstänks för dubbelmordet på 8-årige Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson, 56, i Linköping 2004. 

Enligt åtalet begick Daniel Nyqvist gärningen med uppsåt men hans offer har varit slumpmässigt utvalda.

– Han fick en inre bild han var tvungen att döda två personer. Han kände ett tvång och mådde sedan bättre, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Enligt åklagaren ska Daniel Nyqvist ha attackerat Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson med flera knivhugg, som träffat olika kroppsdelar.

Visat intresse för morden i efterhand

I efterhand ska Daniel Nyqvist ha visat intresse för morden. Bland annat har man hittat och beslagtagit tidningsartiklar om dubbelmordet.

Flera personer har hörts i utredningen, bland dem Daniel Nyqvists bror, som fått frågor om lillebroderns livsförhållanden och inställning till personer med utländsk härkomst.

Daniel Nyqvist greps den 9 juni i år och erkände i stort sett brotten omedelbart.

Lämnat en trovärdig berättelse

Han har i förhör lämnat en berättelse om vad som hände och som bedömts som trovärdig av utredarna. Polisen har hittills inte velat uttala sig om själva motivet men det ska enligt utredarna inte ha med främlingsfientlighet att göra.

I slutet av juni genomgick Daniel Nyqvist en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU, i vilken Rättsmedicinalverket slår fast att han lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det även vid tidpunkten för morden.

Om Daniel Nyqvist döms för dubbelmorden kommer han sannolikt att dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Daniel Nyqvist.
Daniel Nyqvist.

PODD Om dubbelmordet i Linköping och DNA-tekniken

Med DNA-släktforskaren Peter Sjölund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE